Váltás mobil nézetre

A koncertről

„A BFZ nemzetközi beágyazottságát nyilvánvalóan annak is köszönheti, hogy működésében az elmúlt években hatalmas szerepet játszik a turnézás. Nem tudom, van-e még egy ilyen kaliberű zenekar a világon, amely ennyit lenne úton, mint a BFZ. Milyen művészi hozadéka van a sok turnénak?

Turné közben megérnek a darabok. Különböző akusztikájú termekben, sokszor egymás után eljátszva fejlődik igazan az előadás. Növeli a zenekar állóképességét is, és  segíti a családias összetartozást. Nagyon szeretjük a turnékat, persze, ne legyen túl hosszú egy-egy út. Nyolc koncert a határ. A zenei előnyök mellett fontos szolgálatot teszünk ezzel a minket támogató Magyarországnak, Budapestnek is. Hogy csak egy példát említsek: mivel nagyon megszerették a BFZ-t Amerikában, olyan gyakran tűzik műsorra lemezeinket az amerikai klasszikus rádióadók, hogy egy felmérés szerint percenként, százezres hallgatóság előtt hangzik el Budapest neve pozitív szövegkörnyezetben.”

A fenti néhány sor abból az interjúból való, amelyet Fischer Iván a Muzsika című folyóiratnak a BFZ harmincadik születésnapja alkalmából adott.

Amerikai turnéra indulunk, amelynek első állomása a New York-i Avery Fisher Hall. Az 1962-ben megnyitott, a  New York-i Filharmonikusok „hazai pályájának” tervezett,  2738 személyes terem eredetileg a Philharmonic Hall nevet viselte, (a zenekar a Carnegie Hallból költözött ide) és a Metropolitan Operaházzal és a David H. Koch Színházzal együtt a Lincoln Center épületegyüttesének része. A terem névadója, Avery Fisher a zenekar kuratóriumának tagja volt, aki 1973-ban 10.5 millió dolláros adománnyal járult hozzá a New York-i Filharmonikusok tőkéjéhez. A Fesztiválzenekar gyakori vendége ennek a sokat látott teremnek, ahol hagyományosan mindenki megfordul, aki él és számít. Az Avery Fisher Hall kezdettől zenetörténeti jelentőségű koncertek helyszíne volt. Egyebek mellett itt rendezik a Mostly Mozart Festivalt is, amelyen az elmúlt években a BFZ operaprodukciói szenzációs sikert arattak.


Részletes program

Fanny Hensel-Mendelssohn: Die Mainacht, Ferne, Gondellied (zenekari átirat)
Felix Mendelssohn: Hegedűverseny, Op. 64
Johannes Brahms: 3. (F-dúr) szimfónia, Op. 90

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Pinchas Zukerman, hegedű
Anna Lucia Richter, szoprán