Váltás mobil nézetre

A koncertről

A műsor mintegy nyolc évtized francia zenéjéből válogat. A legrégebbi mű az ifjú Berlioz Kleopátra halála című, Pierre-Ange Vieillard versére írott szólókantátája, amely 1829-ben keletkezett, vagyis szinte egyidős a Fantasztikus szimfóniával. Szerzője „scène lyrique”-nek, lírai jelenetnek nevezi művét, amellyel sikerült elnyernie az áhított Római-díjat.

A hangverseny többi darabja egy rövid zenetörténeti korszak produktuma. Gabriel Fauré kísérőzenét komponált Maurice Maeterlinck Pelléas és Méelisande című drámájának 1898-as londoni bemutatójához. Hogy Maeterlinck drámája mit jelenthetett a kortársaknak, jól szemlélteti, hogy a következő negyedszázadban Schönberget és Sibeliust is megihlette, Debussy pedig operát írt belőle. Kísérőzenéjéből Fauré utóbb négytételes szvitet írt hangversenytermi felhasználásra.

„A »Nemes és érzelmes keringők« címe világosan megmutatja abbeli szándékomat, hogy keringőfüzért komponáljak Schubert példájára. (…) A Keringőket… a szerző megnevezése nélkül mutatták be, tiltakozás és gúnykacaj közepette. Minden darab eredetét a hallgatók állapították meg, a Keringők apaságát csak gyenge többség ítélte nekem…” – így ír „Önéletrajzi vázlataiban” Ravel. A szóban forgó koncert időpontja 1911. május 9-e volt, a helyszín Párizs. A zenekari változat egy évvel később, 1912-ben keletkezett.

Három évvel Pelléas és Mélisande című operája premierje után, 1905 októberében ugyancsak Párizsban mutatták be Debussy A tenger című három – műfaji meghatározása szerint – szimfonikus vázlatát. A mára a 20. századi zene remekműveként ismert alkotás csak jóval később, Toscanininek köszönhetően találta meg helyét a zenekari repertoárban.

Jegyárak

2 500 Ft / 4 600 Ft / 5 900 Ft / 8 400 Ft / 13 600 Ft

Érvényes bérletek

Solti (2014/15)


Részletes program

Gabriel Fauré: Pelléas és Mélisande
Hector Berlioz: Kleopátra halála
Maurice Ravel: Nemes és érzelmes keringők
Claude Debussy: A tenger

karmester

Robin Ticciati

Közreműködők

Anna Caterina Antonacci, szoprán