Váltás mobil nézetre

A koncertről

Állítólag Jean-Marie Leclair és Pietro Locatelli 1728-ban a kasseli udvarban találkozott és közös hangversenyt adott. A történtekről az utókor egy Lustig nevű orgonista beszámolójából értesülhet. Egyebek mellett megtudjuk, hogy Locatelli hegedülés közben grimaszolt, időnként pedig felkiáltott: „Na, ehhez mit szól?!” A koncert után az uralkodó udvari bolondja kijelentette: „Leclair úgy játszik, akár egy angyal, Locatelli pedig, mint egy ördög.” Hogy Lustig jól emlékezett-e, ma már nehéz lenne megmondani.

Az viszont tény, hogy a Fesztiválzenekar barokk együttese mostani hangversenyén a 18. század első felének zeneszerző sztárjaitól mutat be reprezentatív műveket. A Corelli-növendék komponista, hegedű- és fuvolavirtuóz Locatelli és az ugyancsak Corelli-növendék hegedűs-zeneszerző Leclair jelentős életművet hagyott ránk, akárcsak a német Telemann. Közös bennük az is, hogy emlékük haláluk után elhalványult, és zenéjükre csak a historikus érdeklődés éledése után irányult ismét a figyelem pászmája.

A műsor második felében megszólaló Händel-kantáta az amúgy jól ismert életmű kevésbé játszott részéhez tartozik. A fiatal komponista itáliai korszakából való: ez az egyik utolsó olasz kantátája, amelyet 1708-ban, Nápolyban írt. A darab betanításában közreműködik Sigrid T’Hooft belga koreográfus-rendező is, aki nem először dolgozik a BFZ barokk együttesével. A barokk gesztika egyik legjobb mai ismerője tanítja be a kantátát előadó művészeknek a korabeli színpadi gesztusokat, ami – túl az érdekességen – a zene megértését és hangulatainak átérzését is teljesebbé teszi a közönség számára.

Barokk teadélután

A Budapesti Fesztiválzenekar november 3-án és 4-én különleges programmal egészíti ki barokk koncertjeit. Egy történelmi anekdota szerint az „ősbonbon” először a szócsatákban kifáradt államférfiak ízlelőbimbóit kényeztette a XVII. század végén Regensburgban, amikor a 30 éves háború után szétesett Németország helyzetét próbálták helyreállítani. Eszerint a bonbon tehát barokk ínyencség. A Fesztiválzenekar szeretné még teljesebbé tenni a barokk élményt, ezért koncertjeink előtt egy kellemes teadélutánra invitáljuk Önöket a Zeneakadémiára, ahol egy csésze tea és finom kézműves bonbonok mellett hallgathatják meg Szántó András gasztronómus előadását a barokk ételekről.

Az előadás az emeleti előcsarnokban lesz, a hangversenyre jegyet váltók ingyenesen vehetnek részt rajta.

A teadélután 18:30 perckor kezdődik.

Jegyárak

2 500 Ft / 3 500 Ft / 4 400 Ft / 6 300 Ft / 10 500 Ft

Érvényes bérletek

Széll (2014/15)


Részletes program

Pietro Antonio Locatelli: Arianna panasza, Op. 7, No.6
Georg Philipp Telemann: e-moll furulya-fuvola verseny, TWV 52:el
Jean-Marie Leclair: D-dúr hegedűverseny Op. 10, No. 3
Georg Friedrich Händel: Apolló és Daphné

karmester

Jonathan Cohen

Közreműködők

Anna Lucia Richter, szoprán
Nathan Berg, bariton
Stephanie-Marie Degand, hegedű
Anneke Boeke, furulya
Michael Schmidt-Casdorff, fuvola
Sigrid T’Hooft, barokk gesztika