Váltás mobil nézetre

A koncertről

Az Európai Hidak sorozat barokk estjén a japán anyától és bajor apától Oszakában született, de Salzburgban nevelkedett és Berlinben élő Midori Seiler közreműködésével és irányításával német barokk zenét játszik a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttese.

Voltaképpen már Seiler személye is amolyan kultúrák közötti híd. De ugyancsak kultúrák közötti hidat jelképez a skót felmenőkkel is rendelkező, francia születésű Georg Muffat (1653–1704). Muffat élt a Napkirály udvarában, tanult Lullytől, az 1680-as években Itáliában találkozott Corellivel, akinek nagy csodálója volt. Dolgozott Prágában és Salzburgban, majd 1690-től haláláig Passauban a püspöki zenekart vezette. 1695 és 1698 között keletkezett Florilegium primum és Florilegium secundum (első és második csokor) című szvitsorozatai jól mutatják az európai zenei stílusok kölcsönhatását. Az 1682-ben megjelentett Armonico tributo című gyűjtemény szonáták (valójában inkább Corelli és Lully hatásáról árulkodó concerto grossók) sorozata.

De Händel is egyszemélyes „európai híd”, hiszen pályája során egy ideig Itáliában szívta magába az olasz zenét és írta fiatalkori műveit, majd Londonban telepedett meg és vált a 18. századi angol zene egyik legnagyobb alakjává. Az Op. 6, 12 concerto grossóból álló sorozata a zenetudósok szerint újszerű stíluselemeivel már a kora klasszika szimfonikus zenéje felé mutat.
A hangverseny végén elhangzó három ária Händel legnépszerűbb operáiból való. E különös virtuozitást igénylő, gyönyörű bravúrdarabokat, amelyek rálátást engednek a barokk-kor operaénekeseinek technikai képességeire, korhű operai gesztusok kíséretében élvezheti a közönség.

Jegyárak

3 400 Ft / 4 200 Ft / 6 000 Ft


Részletes program

Georg Muffat: 1. szvit a „Florilegium Primum“ sorozatból
Georg Muffat: 5. (G-dúr) szonáta az „Armonico tributo” sorozatból
Georg Friedrich Händel: 6. (g-moll) Concerto grosso, Op.6
Georg Friedrich Händel: Da tempeste il legno… (Giulio Cesare)
Georg Friedrich Händel: Laschia ch’io pianga (Rinaldo)
Georg Friedrich Händel: I shall adore (Semele)

koncertmester

Midori Seiler

Közreműködők

Yeree Suh, szoprán