Váltás mobil nézetre

A koncertről

Elisabeth Hauptmann és Bertolt Brecht tandrámájához Kurt Weill írt zenét. Az így keletkezett iskolaoperát 1930-ban jelentették meg, és a berlini Központi Nevelési és Oktatási Intézetben még ugyanabban az évben be is mutatták. A mű alapjául egy 15. századi japán nódráma szolgál, amely azt a kérdést boncolgatja, hogy egyet kell-e értenie az embernek azzal, hogy feláldozzák a közösségért.
Az iskolaopera tíz zenei blokkban egyszerű történetet mesél el: egy fiú útra kel a hegyen túlra, hogy onnan, a „nagy orvosoktól“, gyógyszert és segítséget vigyen beteg anyjának. Az úton ő maga is megbetegszik. Nem tud továbbmenni, útitársai pedig nem tudják cipelni. Egyetértésével a régi „nagy szokás szerint“ kivégzik: a hegyről a mélybe, halálba taszítják.
A fiú „egyetértését“ a legkülönfélébb módokon interpretálták: vallási meggyőződésként, a közösségért hozott áldozatként, az értelmetlen normákkal szembeni vak engedelmesség jeleként, a szamurájhagyomány tiszteleteként, illetve a közönség provokálásaként, ellentmondásra, vitára való felhívásként. (Brecht utóbb „Aki nemet mond” címmel megírta tandrámája testvérdarabját is, amelyhez már nem íródott zene.)
Weill és Brecht iskolaoperája a reformpedagógia szellemét tükrözi: a cél az együttes zenélés és színjátszás révén a közösségi élmény és a zenei nevelés összekapcsolása, egyszersmind egy újfajta zenés színházi gondolkodás terjesztése. A darabot, amely eredetileg is erre a célra íródott, gyakran játszották iskolákban. A laikus előadásokon megszűnt a közönség és az előadók közötti határvonal, a nézőket is bevonták a produkcióba. A korszak új médiuma, a rádió segítségével a közönség azon rétegeit is megpróbálták elérni, amelyek amúgy nemigen részesültek a kultúra áldásaiból – a mű bemutatóját élőben közvetítette a rádió.

Jegyárak

3 000 Ft


Részletes program

Kurt Weill: Aki igent mond (Der Jasager)

karmester

Jankó Zsolt

Közreműködők

Novák Eszter, rendező
A Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves osztálya (osztályvezető tanár, Zsámbéki Gábor, Fullajtár Andrea)