Váltás mobil nézetre

A koncertről

A hangverseny a Lincoln Center for the Performing Arts “Great Performers Series” eseménysorozata keretében kerül megrendezésre.

Antonín Dvořák: Szláv táncok Op. 72 No6

A nemzetközi ismertséget a Szláv táncok első sorozatának 1878-as megjelenése hozta meg a hazájában akkor már népszerű komponistának. A változatosságával, túláradó életörömével és egzotikumával ható sorozat levette lábukról a kritikusokat, a négykezes zongoraváltozat láttán a berlini zeneműkiadó, Simrock újabb ciklust rendelt Dvořáktól. Simrock javasolta – Brahms Magyar táncai mintájára – a Szláv táncok címet is. A meghangszerelt táncok még abban az évben megkezdték világkarrierjüket: Prága után Londonban, majd Bostonban varázsolták el hallgatóikat.

Antonín Dvořák: h-moll gordonkaverseny, Op.104

 

Antonín Dvořák: Legenda Op.59. No10.

1881-ben komponálta Dvořák a Legendákat. Az eredetileg zongoranégykezesnek írott sorozatot Brahmsszal közös barátjának, a prágai születésű Eduard Hanslicknak, a legbefolyásosabb bécsi zenekritikusnak dedikálta a szerző. A ciklust Simrock buzdítására írta. A kiadó, amely a Szláv táncok megjelentetésével hatalmas üzleti sikert aratott, biztosra mehetett.

Antonín Dvořák: 9. (“Újvilág) szimfónia

 


Részletes program

Antonín Dvořák: Szláv táncok, Op.72 no.6
Antonín Dvořák: h-moll gordonkaverseny, Op.104
Antonín Dvořák: 10. legenda, Op.59
Antonín Dvořák: 9. (“Újvilág) szimfónia

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Daniel-Müller Schott, cselló