Váltás mobil nézetre

A koncertről

A hangverseny a Lincoln Center for the Performing Arts “Great Performers Series” eseménysorozata keretében kerül megrendezésre.

Antonín Dvořák: Szláv táncok Op. 72a No2&1

A nemzetközi ismertséget a Szláv táncok első sorozatának 1878-as megjelenése hozta meg a hazájában akkor már népszerű komponistának. A változatosságával, túláradó életörömével és egzotikumával ható sorozat levette lábukról a kritikusokat, a négykezes zongoraváltozat láttán a berlini zeneműkiadó, Simrock újabb ciklust rendelt Dvořáktól. Simrock javasolta – Brahms Magyar táncai mintájára – a Szláv táncok címet is. A meghangszerelt táncok még abban az évben megkezdték világkarrierjüket: Prága után Londonban, majd Bostonban varázsolták el hallgatóikat.

Antonín Dvořák: Zongoraverseny

Hamupipőke-sors jutott Dvořák egyetlen zongoraversenyének. A 19. század nagy zeneszerzőinek többségével ellentétben, akik koncertpianistaként is hírnévre tettek szert, a komponista közönség előtt csak kamarazenei hangversenyeken lépett fel. Cselló- és hegedűversenyével ellentétben a zongoraverseny mindmáig ritkán játszott darabja a hangversenytermeknek. „Megmentésére” több kísérlet is történt, két nagy cseh zongoraművész, Vilém Kurz, később pedig Rudolf Firkušný retusokkal igyekezett kiemelni a zongoraszólamot, így próbálva egyengetni a mű útját. Szvjatoszlav Richter rehabilitálta és népszerűsítette az eredeti változatot, amely ma kezdi elfoglalni méltó helyét a hangversenytermekben.

Antonín Dvořák: Legenda Op.59. No6

1881-ben komponálta Dvořák a Legendákat. Az eredetileg zongoranégykezesnek írott sorozatot Brahmsszal közös barátjának, a prágai születésű Eduard Hanslicknak, a legbefolyásosabb bécsi zenekritikusnak dedikálta a szerző. A ciklust Simrock buzdítására írta. A kiadó, amely a Szláv táncok megjelentetésével hatalmas üzleti sikert aratott, biztosra mehetett.

Antonín Dvořák: 8.

 


Részletes program

Antonín Dvořák: Szláv táncok, Op.72 no.2&1
Antonín Dvořák: g-moll zongoraverseny, Op.33
Antonín Dvořák: 6. legenda, Op.59
Antonín Dvořák: 9. (e-moll) (Az új világból), Op.95

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Garrick Ohlsson, zongora

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!