Váltás mobil nézetre

A koncertről

Interjú Genevieve Strosserrel, az est egyik szólistájával IDE kattintva olvasható.

A ma élő egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású zeneszerző és előadóművész (oboa-, és zongoraművész-karmester), Heinz Holliger zenei gyökerei Magyarországra is elágaznak: egyik – alighanem legfontosabb – mestere Veress Sándor volt, akinek műveit Holliger minden alkalmat kihasználva népszerűsít. Kapcsolata a Fesztiválzenekarral régi keletű: több ízben vezényelte az együttest, sőt – Veress műveiből lemezt is készített vele.

Veress Sándor: Orbis tonorum

„Veress zenéje – minden egyszerűsége ellenére – olykor nehezen befogadható. Első hallásra nemritkán jelentéktelennek, semmitmondónak tűnik. Gazdagságát csak a közelebbi megismerkedés során bontakoztatja ki. Akkor hirtelen fölfedezzük, hogy milyen nagyszerű ez a zene, tele rejtett szépségekkel, amelyek nem jönnek szembe a hallgatóval: fel kell őket keresni” – írta a fiatal Ligeti György mestere zenéjéről. A kamarazenekarra írott „Orbis tonorum” Veress egyik utolsó befejezett műve: 1986-ban keletkezett. A zenetudósok a komponista zenei testamentumát látják benne. Minden egyes tétele más zeneszerzői technikával készült, a ciklus egésze mégis zárt egységet képez.

Schönberg: 6 kis zongoradarab

Arnold Schönberg 1911-ben komponált 6 kis zongoradarabja aforisztikus rövidségű kompozíciók sorozata. „Zenémnek rövidnek kell lennie. Feszesnek!” – írta Schönberg 1909-ben kollégájának, Ferruccio Busoninak

Heinz Holliger: META ARCA vonósokra

Heinz Holliger is erősen kötődik a Camerata Bern kamarazenekarhoz. Az együttes a 2012–13-as szezonban ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, felkérésükre ebből az alkaolmból írta META ARCA című kompozícióját (a cím a „Camerata” szó anagrammája). A műben a szerző a Camerata eddigi hét vezetőjének zenei portréját rajzolta meg.

Heinz Holliger: Janus – kettősverseny hegedűre, brácsára és kis zenekarra

Heinz Holliger kettősversenyének 2012-es ősbemutatóján Thomas Zehetmair és Ruth Killius játszotta a mű hegedű- és brácsaszólóját. A Salzburgi Ünnepi Játékok felkérésére írott darab az emberi természet kettősségére, kétarcúságára utal, az ellentétekre, a kezdetre és végre, a jinre és jangra: ezeket az ellentéteket testesíti meg a címbéli római isten.

Jegyárak

3 000 Ft


Részletes program

Veress Sándor: Orbis Tonorum
Arnold Schönberg: 6 kis zongoradarab, Op.19, Heinz Holliger hangszerelésében
Heinz Holliger: META ARCA vonósokra
Heinz Holliger: Janus. Kettősverseny hegedűre, brácsára és kis zenekarra

karmester

Heinz Holliger

Közreműködők

Muriel Cantoreggi, hegedű
Genevieve Strosser, brácsa