Váltás mobil nézetre

A koncertről

Rimszkij-Korszakov: Orosz húsvét nyitány op. 36.

1888-ban íródott Orosz húsvét nyitányában Rimszkij-Korszakov orosz liturgikus témákat dolgozott fel: a zenekar szólamai a komor kórus-litániák felidézése után a fehér miseruhás, rezgő szakállú pópák vidám feltámadási énekét és csengő-bongó harangozást imitálják – keresztény áhítat és pogány vigadozás váltakozik a műben.

Sosztakovics: 9. (Esz-dúr) szimfónia

Az 1945-ben keletkezett 9. szimfónia — a szerző meghatározása szerint „vidám kis darab”. A II. világháborús győzelem, a háború befejezésének öröme visszhangzik benne. Bemutatóját, amelyre 1945-ben került sor, Jevgenyij Mravinszkij vezényelte Leningrádban.

Prokofjev: 1. (D-dúr) hegedűverseny

A fiatalkori versenymű hangulatai nem sokat árulnak el a keletkezés helyéről és idejéről: a komponista 1917-ben a forradalmi Szentpétervárról vidékre ment, még nagy hajóutat is tett. Az amúgy a romantikus versenyműveket idéző első hegedűversenyből kiérezni a féktelen és érintetlen Káma folyó hangjait is. A darab bemutatójára 1923-ban, Párizsban került sor. A szólista a tizennyolc éves Marcel Darrieux volt.

R. Strauss: A rózsalovag – szvit op. 59

1911-ben bemutatott operájával Richard Strauss életének egyik legnagyobb operai sikerét aratta. Strauss, aki nemcsak zeneszerzőként és karmesterként volt zseniális, de kiváló üzleti érzékkel is rendelkezett, pontosan tudta, miként kell „újrahasznosítania” hatalmas sikerű műve fülbemászó melódiáit: saját kezűleg állította össze sorozattá az opera keringődallamait, és kisebb létszámú zenekarra hangszerelve önálló, hattételes zenekari szvitté dolgozta át a mű néhány különlegesen népszerű részletét.

Jegyárak

4 400 Ft / 5 700 Ft / 8 000 Ft / 13 000 Ft

Érvényes bérletek

Doráti A (2013/14), Doráti B (2013/14)


Részletes program

Nyikolaj Rimszkij-Korszakov: Orosz húsvét nyitány, Op.36
Dmitrij Sosztakovics: 9. (Esz-dúr) szimfónia
Szergej Prokofjev: 1. (D-dúr) hegedűverseny
Richard Strauss: A rózsalovag – szvit, op. 59

karmester

Dmitrij Kitajenko

Közreműködők

Sergej Krylov, hegedű