Váltás mobil nézetre

A koncertről

Borogyin: Polovec táncok

A Polovec táncok Borogyin Igor herceg című torzóban maradt operájának részlete, a mű harmadik felvonásának fináléjában hangzik el. A művet Borogyin saját szövegére kezdte el komponálni 1869-ben, befejezése azonban a komponista halála után Rimszkij-Korszakovra és Glazunovra maradt. A balettbetét önálló zenekari darabként a hangversenytermek műsorának sokat játszott, rendkívül népszerű darabja.

Prokofjev: 3. zongoraverseny

Prokofjev harmadik zongoraversenye 1921-ben készült el. A mű hosszú évek alatt érett meg. Az első tétel egyik epizódjában feldolgozott témát már 1911-ben lejegyezte a szerző, a második tétel egy olyan témán és annak variációin alapul, amelyet 1913-ban vetett papírra. Az első tétel részei 1916–17-ben keletkeztek, a finálét Prokofjev 1921-ben írta, egy torzóban maradt vonósnégyes tétel anyagát hasznosítva. A bemutatót, amelyre 1921-ben, Chicagóban került sor, Frederick Stock vezényelte. A zongoraszólamot maga a szerző játszotta.

Csajkovszkij: 6. szimfónia

„A zene nem üres játék a hangokkal, magasabb értelemben véve mindig kell, hogy legyen programja” – írta Csajkovszkij Nagyezsda von Mecknek egy 1878-ban kelt levelében, amelyben megosztotta mecénásával a negyedik szimfónia titkos programját. Hasonlóképpen járt el az ötödik szimfóniával. Az eredetileg Programszimfóniának nevezett hatodikról viszont azt írta unokaöccsének, hogy „a program maradjon mindenki számára talány, törjék csak rajta a fejüket”. „A program teljességgel szubjektív” – írja egy másik helyen von Meck asszonynak. Az életművet lezáró szimfónia méltó hattyúdal, a szerző néhány héttel az 1893-as bemutató után halt meg.

Jegyárak

4 400 Ft / 5 700 Ft / 8 000 Ft / 13 000 Ft

Érvényes bérletek

Solti A (2013/14), Solti B (2013/14)


Részletes program

Alekszandr Porfirjevics Borogyin: Polovec táncok
Szergej Prokofjev: 3. (C-dúr) zongoraverseny
Pjotr Iljics Csajkovszkij: 6. (h-moll) (Patetikus) szimfónia

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Alexander Toradze, zongora
Cseh Filharmónia Énekkar, Brno,
Petr Fiala, karnagy