Váltás mobil nézetre

A koncertről

W. A. Mozart: G-dúr hegedűverseny

„A hegedűversenyek egészen különleges helyet foglalnak el Mozart oeuvre-jében. Öntudatos, olykor túláradó ifjúi erő hozta létre őket, amely hol gyengéd rajongásban, hol szertelen jókedvben leli kedvét, és vidám játékot űz a formával” – írja Hermann Abert klasszikus Mozart-életrajzában. Az 1775-ös év Mozart életében a hegedűversenyek éve: alig néhány hónap alatt öt ilyen művet alkotott – előtte és utána egyet sem.

Joseph Haydn: „A medve” szimfónia

Hogy Haydn ismertsége és rangja milyen kivételes volt kora zenei életében, jól mutatja, hogy miközben évtizedekig szinte ki sem mozdult az Esterházyak fertődi és kismartoni birtokáról, műveit Európa zenei központjaiban lelkesen játszották és hallgatták. E rendkívüli népszerűségnek köszönhető, hogy a legjobb francia zenészeket foglalkoztató és Marie Antoinette királyné támogatását is élvező zenekar, a Concert de la Loge Olympique vezetője 1784-ben hat szimfóniát rendelt a komponistától (a hatot később további három követte). E felkérésre születtek az úgynevezett „párizsi szimfóniák” (No. 82–87.). A „medve” melléknevet a mű a zárótétel brummogó mélyvonós-indításáról kapta.

Muszorgszkij – Ravel: Egy kiállítás képei

Kortársai kivételes képességű pianistaként magasztalták Muszorgszkijt, aki ennek ellenére szinte alig komponált zongorára: igazi médiuma mégiscsak az énekhang volt. A nagy kivétel az 1874-ben írt Egy kiállítás képei című nagyszabású zongoraciklus, amelyet a váratlanul elhunyt barát, Viktor Hartmann festőművész, építész és díszlettervező képei inspiráltak. A mű címében szereplő tárlatot Hartmann halála után egy évvel rendezték meg a szentpétervári Képzőművészeti Akadémián. A mű Maurice Ravel mutatós, színes hangszerelésének köszönhetően a zenekari koncerteknek is egyik legtöbbet játszott sikerdarabjává lett.

Jegyárak

4 400 Ft / 5 700 Ft / 8 000 Ft / 13 000 Ft

Érvényes bérletek

Solti A (2013/14), Solti B (2013/14)


Részletes program

Wolfgang Amadeus Mozart: 3. (G-dúr) hegedűverseny, K.216
Joseph Haydn: 82. (C-dúr) (Medve) szimfónia
Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij: Egy kiállítás képei (Maurice Ravel átdolgozásában)

karmester

Leonidas Kavakos

Közreműködők

Leonidas Kavakos, karmester és hegedű