Váltás mobil nézetre

A koncertről

Alma Mahler magyarul is megjelent önéletírásából tudjuk, milyen lázasan dolgozott Gustav Mahler 1909 nyarán. Ekkor fejezte be kilencedik szimfóniáját, amelynek azonban nem adott sorszámot. Tartott a kilences számtól: Beethoven kilenc szimfóniát írt, több nem adatott meg neki. Egyébként Dvořáknak és Brucknernek sem. Mahlert a sors kicselezésének szándéka vezette abban is, hogy a nyolcadik szimfónia után írott művének, a „Dal a Földről”-nek a szimfónia tenor és alt (vagy bariton) hangra címet adta.

Mindenesetre Mahler nem tudott túljárni a sors eszén, rövid életében a kilencedik volt az utolsó befejezett szimfónia, a tizediknek csak a vázlatai készültek el. Bruno Waltert, műveinek egyik legavatottabb tolmácsolóját 1910 áprilisában értesítette arról, hogy elkészült az új szimfónia. „Maga a mű (…) nagyon kellemesen gyarapítja kis családomat. Olyasvalamit mondok ki, ami már régebb óta itt van az ajkamon – talán (egészében) a leginkább a negyedik szimfóniám mellé állítható. (De egészen más.)”

Jóllehet jellegét tekintve a negyedik és a kilencedik szimfónia nagyon különbözik egymástól, a kettő között írott szimfóniák kísérletező hangja után ebben az utolsóban Mahler visszatér a klasszikus négytételes formához. A bemutatóra, amelyet a hűséges barát, Bruno Walter vezényelt, már Mahler halála után, 1912 júniusában került sor.


Részletes program

Gustav Mahler: 9. (D-dúr) szimfónia

karmester

Fischer Iván

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!