Váltás mobil nézetre

A koncertről

Alma Mahler magyarul is megjelent önéletírásából tudjuk, milyen lázasan dolgozott Gustav Mahler 1909 nyarán. Ekkor fejezte be kilencedik szimfóniáját, amelynek azonban nem adott sorszámot. Tartott a kilences számtól: Beethoven kilenc szimfóniát írt, több nem adatott meg neki. Egyébként Dvořáknak és Brucknernek sem. Mahlert a sors kicselezésének szándéka vezette abban is, hogy a nyolcadik szimfónia után írott művének, a „Dal a Földről”-nek a szimfónia tenor és alt (vagy bariton) hangra címet adta.

Mindenesetre Mahler nem tudott túljárni a sors eszén, rövid életében a kilencedik volt az utolsó befejezett szimfónia, a tizediknek csak a vázlatai készültek el. Bruno Waltert, műveinek egyik legavatottabb tolmácsolóját 1910 áprilisában értesítette arról, hogy elkészült az új szimfónia. „Maga a mű (…) nagyon kellemesen gyarapítja kis családomat. Olyasvalamit mondok ki, ami már régebb óta itt van az ajkamon – talán (egészében) a leginkább a negyedik szimfóniám mellé állítható. (De egészen más.)”

Jóllehet jellegét tekintve a negyedik és a kilencedik szimfónia nagyon különbözik egymástól, a kettő között írott szimfóniák kísérletező hangja után ebben az utolsóban Mahler visszatér a klasszikus négytételes formához. A bemutatóra, amelyet a hűséges barát, Bruno Walter vezényelt, már Mahler halála után, 1912 júniusában került sor.

Koncert előtt, koncert után

Franz Willnauer: Rätselhaftes Spätwerk – Gedanken zu Mahlers Neunter Symphonie
Művészetek Palotája, Előadóterem
2013. november 28. 18.00

A Mahler Napok keretében november 28-án délután 6 órakor  a Művészetek Palotája előadó termében Franz Willnauer osztrák színháztörténész, Mahler-kutató, fesztiváligazgató “Rätselhaftes Spätwerk – Gedanken zu Mahlers Neunter Symphonie”címmel tart előadást az esti koncert zeneművéről, Mahler IX. szimfóniájáról. Az előadó Mahler bécsi operaházi tevékenységéről írt könyve alapműve a Mahler-kutatásnak. Willnauer így nyilatkozik első IX. szimfónia élményéről : „Bár a lap, amelynek munkatársa voltam, azért küldött erre a koncertre, hogy kritikát írjak róla, olyan különleges állapotba kerültem, miután kijöttem a koncertteremből, hogy nem találtam szavakat, elállt a lélegzetem. Kénytelen voltam Rilke egyik legszebb versét kölcsönvenni, amelyben a magas művészeti élmények hatására az a válasz, hogy „Változtasd meg élted!”

A német nyelvű előadáshoz szinkrontolmácsolást biztosítunk. A részvétel ingyenes.

KIÁLLÍTÁS
Művészetek Palotája, Első emeleti foyer
2013. november 28-30.

A Mahler Napokhoz kapcsolódóan egy fotókiállítás keretében Mahler budapesti tartózkodására emlékezünk a Művészetek Palotájában.

 

Jegyárak

4 400 Ft / 5 700 Ft / 8 000 Ft / 13 000 Ft

Érvényes bérletek

Solti A (2013/14), Solti B (2013/14)


Részletes program

Gustav Mahler: 9. (D-dúr) szimfónia

karmester

Fischer Iván

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!