Váltás mobil nézetre

A koncertről

Carlo Farina: Capriccio stravagante

H. I. Franz von Biber: A csata

A 16-17. század fordulójának itáliai mesterei német és osztrák területen is elterjesztették azokat a játéktechnikai újításokat, amelyek segítségével bővülhettek a kifejezési lehetőségek. Előszeretettel utánozták például a természet hangjait, a természeti jelenségeket, a madárcsicsergést és hasonlókat. Az újítások – igaz, minden konkrét zenei program nélkül – már ott vannak Carlo Farina 1627-ben írott Capriccio stravagante című darabjában is, amely előképéül szolgál Heinrich Ignaz Franz von Biber híres csataábrázolásának, az 1673-ban keletkezett Battaliának. Biber programatikus zenéje apró zenei képek sorozata.

Johann Heinrich Schmelzer: Lamento sopra la morte Ferdinandi III

Johann Heinrich Schmelzer hegedűvirtuóz, zeneszerző és karnagy a Biber előtti osztrák instrumentális zene meghatározó alakja volt. Ez az instrumentális darabja Ferdinand császár 1657-ben bekövetkezett halála alkalmából született.

Johann Christoph Bach: Ó, hogy én vizet…

Biber kortársa, Johann Christoph Bach, a kiterjedt türingiai muzsikuscsalád Johann Sebastian Bach előtti legjelentősebbnek tartott tagja Arnstadtban született és Eisenachban városi orgonistaként és a hercegi zenekar tagjaként teljesített szolgálatot.

Monteverdi: Tankréd és Klorinda párviadala

A Tankréd és Klorinda párviadalának szövegét ismerhették, akik 1624 karneváli napjaiban Velencében Girolamo Mocenigo palotájának vendégei voltak. A karneváli mulatság résztvevői mit sem sejtve kezdték hallgatni a zenészek és énekesek előadásában Monteverdi madrigáljait, amikor is legnagyobb meglepetésükre három jelmezes alak jelent meg a színen, akik elénekeltek egy valamennyiük előtt ismert, szomorúan végződő történetet Tasso „Megszabadított Jeruzsálem” című eposzából. Tankréd lovag, a keresztes háború keresztény hőse beleszeret a szaracén Klorindába, akivel aztán a harcmezőn találja szembe magát. Nem ismeri föl a lányt, akit a heves küzdelemben halálra sebez. Csak akkor veszi észre a tévedést, amikor leveszi a haldokló Klorinda sisakját. A lány utolsó kívánsága, hogy megkereszteljék.

Jegyárak

3 400 Ft / 4 200 Ft / 6 000 Ft / 10 000 Ft

Érvényes bérletek

Ormándy A (2013/14)


Részletes program

Carlo Farina: Capriccio stravagante
Johann Heinrich Schmelzer: Lamento sopra la morte Ferdinandi III
Heinrich Ignaz Franz Biber: A csata (Battalia)
Johann Christian Bach: Ó, hogy én vizet…
Claudio Monteverdi: Tankréd és Klorinda párviadala

karmester

Jos van Immerseel

Közreműködők

Jos van Immerseel, karmester és csembaló
Marianne Beate Kielland, mezzoszoprán
Markus Schäfer, tenor
Vincent Lesage, tenor
Sigrid T'Hooft, barokk gesztika
Zeke Judit, jelmez