Váltás mobil nézetre

A koncertről

Kedves Közönségünk!

A Budapesti Fesztiválzenekar 30 évvel ezelőtt első koncertjét a Zeneakadémián adta. A harmincadik, jubileumi évad egyik kiemelkedően fontos pillanata lesz, amikor 2013. november 7-én első alkalommal koncertezünk az immár felújított és megszépült Zeneakadémia Koncertközpontban.

A Budapesti Fesztiválzenekar szólistája az a Mihail Pletnyov lesz, aki világszerte zongoristaként, karmesterként és zeneszerzőként is elbűvöli közönségét zsenialitásával, mivel Martha Argerich személyes okokból kénytelen volt lemondani budapesti fellépését.  Az estek műsora is változik: az idén tavasz óta zongoristaként is újra koncertező Pletnyov Mozart C-dúr zongoraversenyét (K. 246) játssza majd. Pletnyov a modern hangszerek nem megfelelő minősége miatt több mint 6 évig nem lépett fel: első budapesti koncertje ezért is különlegesnek számít.

A program egyebekben változatlan, Takács-Nagy Gábor vezényletével a BFZ Liszt Mazeppáját és Mendelssohn 5. szimfóniáját adja elő.

Várjuk Önöket szeretettel hangversenyeinken.

Liszt: Mazeppa

Liszt 1851-ben írta szimfonikus költeményét. A „Mazeppa” irodalmi forrása Victor Hugo azonos című műve, amelyet a komponista az 1829-ben megjelent Keleti énekek című Hugo-kötetből ismert meg. Hogy Byron korábbi „Mazeppa” című költeményét ismerte-e, nem tudjuk. A kozák hadvezér történetét elmondó zenemű 1854-es bemutatóját a weimari Udvari Színházban maga a szerző vezényelte. A mű 1856-ban jelent meg a Breitkopf und Härtelnél, Liszt élettársának, Carolyne zu Sayn-Wittgenstein hercegnének szóló ajánlással.

Mozart: C-dúr (Lützow) zongoraverseny, K. 246

Az utolsó évtized 17 bécsi koncertje mellett gyakorta háttérbe szorul az 1773 és 1780 között Salzburgban írt hat zongoraverseny. A bécsi zongoraversenyei szinte mindegyikét Mozart saját magának szánta, a salzburgiak egy részét azonban tanítványainak. Különösen fontos ezt tudni az 1776 áprilisában, az ügyes salzburgi amatőr pianista, Antonia Lützow grófnő számára írt C-dúr zongoraverseny esetében, amelyik zongoratechnikai tekintetben a legkönnyebben játszható valamennyi Mozart-versenymű közül. Zenei tekintetben azonban a szólista dolga korántsem egyszerű : a nyitótétel gáláns díszítései, az operajelenetszerű andante finomsága és a menüett-finále áttetsző kecsessége nem kíván ugyan virtuozitást, de annál több érzékenységet és ízlést.

Mendelssohn: 5. szimfónia

A Reformáció szimfónia fiatalkori alkotás (1830), a huszonegy éves Mendelssohn műve.
Fiatal kora ellenére is érett, széles látókörű, lelkes gyakorlati muzsikusként írta – ihletét a vallásháborúk korából merítve – a Reformáció szimfóniát.
Sorszámát és magas opusz számát azért kapta, mert csak több mint két évtizeddel a zeneszerző halála után jelent meg nyomtatásban.

A programfüzetben található lap kitöltésével 2 darab prémium belépőjegyet nyerhet a Fesztiválzenekar Jubileumi hangversenyére. További részletekért kattintson ide.

Jegyárak

4 400 Ft / 5 700 Ft / 8 000 Ft / 13 000 Ft

Érvényes bérletek

Solti A (2013/14)


Részletes program

Liszt Ferenc: Mazeppa
Mozart: C-dúr (Lützow) zongoraverseny, K. 246
Felix Mendelssohn: 5. (D-dúr) (Reformáció) szimfónia

karmester

Takács-Nagy Gábor

Közreműködők

Mihail Pletnyov, zongora

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!