Váltás mobil nézetre

A koncertről

Veress Sándor: Threnos

Veress Sándor, a Bartók utáni magyar zene egyik legkiválóbb és nemzetközileg is legelismertebb képviselője magyarországi alkotóperiódusának tetőpontján, 1949-ben, 42 éves korában politikai okokból Svájcba emigrált, ahol a komponálás mellett folytatta tanári munkáját is. Threnos című zenekari művét Bartók Béla emlékére írta.

Ludwig van Beethoven: 4. (G-dúr) zongoraverseny, Op.58

Beethoven IV. zongoraversenyét 1805-07 között komponálta. Újítás, hogy a szonátaformájú első tétel nem zenekari bevezetővel, hanem a zongora szólójával indul. Még szokatlanabb a fúvós hangszereket mellőző második tétel: a zongora és a vonósok drámai töltésű párbeszéde. A mű bemutatója a Theater an der Wienben, egy „mamutkoncert” keretében volt, az V. és VI. szimfónia, valamint a C-dúr mise részleteinek társaságában. A szólista a korábbi három zongoraverseny bemutatójához hasonlóan a szerző volt, bár ekkorra nyilvánvalóvá vált, hogy süketsége alig teszi lehetővé a nyilvános fellépést: az ötödik zongoraversenyt ezért már tanítványa, Czerny mutatta be.

Antonín Dvořak: 8. szimfónia

Dvořák művészi ereje teljében, anyagi biztonságban, szeretett vysokái vidéki lakában 1889 augusztusában kezdte komponálni 8. szimfóniáját, amelynek vázlatait mindössze két és fél hét alatt készítette el, november 8-ára pedig már be is fejezte a komponálást. Az 1890. februári bemutatót a szerző maga vezényelte. Ezt a művet dirigálta 1891-ben Cambridge-ben, a patinás egyetem díszdoktori címének átvételekor is.


Részletes program

Veress Sándor: Threnos (In memoriam Béla Bartók)
Ludwig van Beethoven: 4. (G-dúr) zongoraverseny, Op.58
Antonín Dvořak: 8. szimfónia

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Maria Joao Pires, zongora

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!