Váltás mobil nézetre

A koncertről

Wolfgang Amadeus Mozart: A Berenice, K.70 61c

Leopold Mozart 1764-65-ben Londonba vitte rendkívül tehetséges gyermekeit, Nannerlt és a kis Wolfgangot. Az angliai tartózkodás idejéről ismerjük Dr. Daines Barringtonnak a Royal Society számára írott tudósítását a nyolcesztendős kisfiú megdöbbentő képességeiről. A doktor beszámol arról a fellépésről, amelyen a kis Wolfgang különböző zenei műfajokban rögtönzött. Improvizált többek között emelkedett operaáriát is. Hogy a magasztos, emelkedett érzések kifejezésében Mozart már kisfiúként milyen jártasságra tett szert, jól mutatja a hosszú londoni utazás után Salzburgba visszatérve keletkezett két, mitikus-allegorikus szövegre írott hódoló-ária, amelyek közül a második a Berenice. Az áriák a hercegérsek Sigismund von Schrattenbach tiszteletére hangzottak el a salzburgi udvarban – az évkönyvek tanulsága szerint „mindenki csodálatára”.

 

Ludwig van Beethoven: 4. (G-dúr) zongoraverseny, Op.58

Beethoven IV. zongoraversenyét 1805-07 között komponálta. Újítás, hogy a szonátaformájú első tétel nem zenekari bevezetővel, hanem a zongora szólójával indul. Még szokatlanabb a fúvós hangszereket mellőző második tétel: a zongora és a vonósok drámai töltésű párbeszéde. A mű bemutatója a Theater an der Wienben, egy „mamutkoncert” keretében volt, az V. és VI. szimfónia, valamint a C-dúr mise részleteinek társaságában. A szólista a korábbi három zongoraverseny bemutatójához hasonlóan a szerző volt, bár ekkorra nyilvánvalóvá vált, hogy süketsége alig teszi lehetővé a nyilvános fellépést: az ötödik zongoraversenyt ezért már tanítványa, Czerny mutatta be.

Antonín Dvořak: 8. szimfónia

Dvořák művészi ereje teljében, anyagi biztonságban, szeretett vysokái vidéki lakában 1889 augusztusában kezdte komponálni 8. szimfóniáját, amelynek vázlatait mindössze két és fél hét alatt készítette el, november 8-ára pedig már be is fejezte a komponálást. Az 1890. februári bemutatót a szerző maga vezényelte. Ezt a művet dirigálta 1891-ben Cambridge-ben, a patinás egyetem díszdoktori címének átvételekor is.


Részletes program

Wolfgang Amadeus Mozart: A Berenice, K.70 61c
Ludwig van Beethoven: 4. (G-dúr) zongoraverseny, Op.58
Antonín Dvořak: 8. szimfónia

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Maria Joao Pires, zongora

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!