Váltás mobil nézetre

A koncertről

Wolfgang Amadeus Mozart: A Berenice, K.70 61c

Leopold Mozart 1764-65-ben Londonba vitte rendkívül tehetséges gyermekeit, Nannerlt és a kis Wolfgangot. Az angliai tartózkodás idejéről ismerjük Dr. Daines Barringtonnak a Royal Society számára írott tudósítását a nyolcesztendős kisfiú megdöbbentő képességeiről. A doktor beszámol arról a fellépésről, amelyen a kis Wolfgang különböző zenei műfajokban rögtönzött. Improvizált többek között emelkedett operaáriát is. Hogy a magasztos, emelkedett érzések kifejezésében Mozart már kisfiúként milyen jártasságra tett szert, jól mutatja a hosszú londoni utazás után Salzburgba visszatérve keletkezett két, mitikus-allegorikus szövegre írott hódoló-ária, amelyek közül a második a Berenice. Az áriák a hercegérsek Sigismund von Schrattenbach tiszteletére hangzottak el a salzburgi udvarban – az évkönyvek tanulsága szerint „mindenki csodálatára”.

Ludwig van Beethoven: 4. (G-dúr) zongoraverseny, Op.58

Beethoven IV. zongoraversenyét 1805-07 között komponálta. Újítás, hogy a szonátaformájú első tétel nem zenekari bevezetővel, hanem a zongora szólójával indul. Még szokatlanabb a fúvós hangszereket mellőző második tétel: a zongora és a vonósok drámai töltésű párbeszéde. A mű bemutatója a Theater an der Wienben, egy „mamutkoncert” keretében volt, az V. és VI. szimfónia, valamint a C-dúr mise részleteinek társaságában. A szólista a korábbi három zongoraverseny bemutatójához hasonlóan a szerző volt, bár ekkorra nyilvánvalóvá vált, hogy süketsége alig teszi lehetővé a nyilvános fellépést: az ötödik zongoraversenyt ezért már tanítványa, Czerny mutatta be.

Johannes Brahms: Zongoranégyes (Arnold Schönberg átiratában)

Schönberg, a zene megújítója sajátos szemmel tekintett Brahmsra, akit rendkívül tisztelt. Míg mások – szinte egyhangúan – a konzervatív, hagyományokhoz kötődő zeneszerzőt látták benne, ő “A progresszív Brahms” címmel írt tanulmányt róla. Alfred Frankenstein amerikai kritikusnak 1939-ben levélben fejtette ki, mi indította a g-moll zongoranégyes meghangszerelésére. “Okaim: 1. Szeretem a darabot. 2. Ritkán játsszák. 3. Ha játsszák, mindig rosszul, mert minél jobb a zongorista, annál hangosabb és elnyomja a vonósokat. Szerettem volna egyszer már mindent hallani és ez sikerült. Céljaim: 1. Szigorúan megmaradni Brahms stílusánál és csak addig elmenni, ameddig ő maga is elment volna, ha élne. 2. Szigorúan betartani a Brahms által követett szabályokat…”


Részletes program

Wolfgang Amadeus Mozart: A Berenice, K.70 61c
Ludwig van Beethoven: 4. (G-dúr) zongoraverseny, Op.58
Johannes Brahms: Zongoranégyes (Arnold Schönberg átiratában)

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Maria Joao Pires, zongora

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!