Váltás mobil nézetre

A koncertről

Veress Sándor: Threnos

Veress Sándor, a Bartók utáni magyar zene egyik legkiválóbb és nemzetközileg is legelismertebb képviselője magyarországi alkotóperiódusának tetőpontján, 1949-ben, 42 éves korában politikai okokból Svájcba emigrált, ahol a komponálás mellett folytatta tanári munkáját is. Threnos című zenekari művét Bartók Béla emlékére írta.

Chopin: 2. zongoraverseny

Zongorára és zenekarra írott művei, köztük a két zongoraverseny Chopin karrierjének első korszakából származik. A második sorszámot viselő f-moll koncert keletkezési idejét tekintve valójában megelőzte az e-moll versenyművet: Chopin 1829 ősze és 1830 eleje között komponálta. Ősbemutatójára 1830. március 17-én a varsói Nemzeti Színházban került sor – a szólót természetesen maga a zeneszerző játszotta. A koncert műsorán még egy Chopin-mű szerepelt, a lengyel dalokra írott Nagy fantázia. A hangversenyt a nagy sikerre való tekintettel néhány nappal később meg kellett ismételni, a második estén a Nagy fantázia helyett a Krakowiak szerepelt.

Brahms–Schönberg: Zongoranégyes

1937-ben, a Brahms-átirat elkészítésének idején Schönberg már egy ideje Amerikában élt és dolgozott. Alfred Frankensteinnek, a The San Francisco Chronicle kritikusának 1939-ben írott levelében Schönberg arról szól, miért dolgozta át Brahms művét: „Szeretem a darabot. Ritkán játsszák. Mindig rosszul játsszák, mert minél jobb a zongorista, annál hangosabban játszik, és nem hallani a vonósokat. Azt akartam, hogy egyszer mindent hallani lehessen, és ezt el is értem.”


Részletes program

Veress Sándor: Threnos (In memoriam Béla Bartók)
Frédéric Chopin: 2. (f-moll) zongoraverseny
Johannes Brahms: Zongoranégyes (Arnold Schönberg átiratában)

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Maria Joao Pires, zongora

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!