Váltás mobil nézetre

A koncertről

Műsorváltozás

A Budapesti Fesztiválzenekar Művészetek Palotájában október 18-19-20-i hangversenyeinek szólistája az előzetes tervekkel ellentétben nem Maria João Pires – aki betegség miatt nem tudott Budapestre utazni -, hanem Várjon Dénes lesz. Az estek műsora is változik: Chopin 2. zongoraversenye helyett Mozart B-dúr zongoraversenyét hallhatja a közönség Várjon Dénes előadásában, valamint a program kiegészül Mozart Schon lacht der holde Frühling című áriájával, amelyben Anna Lucia Richter fog énekelni.

Veress Sándor: Threnos

Veress Sándor, a Bartók utáni magyar zene egyik legkiválóbb és nemzetközileg is legelismertebb képviselője magyarországi alkotóperiódusának tetőpontján, 1949-ben, 42 éves korában politikai okokból Svájcba emigrált, ahol a komponálás mellett folytatta tanári munkáját is. Threnos című zenekari művét Bartók Béla emlékére írta.

Mozart: B-dúr zongoraverseny, K.456

(I. Allegro vivace; II. Andante un poco sostenuto; III. Allegro vivace)

A zongorára, fuvolára, két oboára, két basszetkürtre, két kürte és vonósokra írott művet Maria Theresia Paradies vak zongoraművésznő számára komponálta Mozart. Az autográfon található dátum szerint a komponista 1784 szeptemberében fejezte be darabját, amelynek bemutatójára 1785 februárjában, II. József császár jelenlétében került sor. A zongoraszólamot maga Mozart játszotta.

Mozart: Schon lacht der holde Frühling, K.580

Hangversenyáriaként éli utóéletét, eredetileg betétáriának íródott az 1789-ben komponált Schon lacht der holde Frühling kezdősorú ária. A szerzői jogok rigorózus védelmét szerencsére még nem ismerő kor szokása szerint egy-egy operaprodukció létrehozásakor további áriákkal dúsították, „javították“ fel a műsorra tűzött darabot. E szokásnak számos ragyogó egykori betétáriát köszönhetünk. Mozart a korszak egyik legnagyobb operasikerének, Paisiello: A sevillai borbély című vígoperájának bécsi, német nyelvű produkciójához írta ezt az áriát. Az ária első megszólaltatója Josepha Hofer, Mozart sógornője, Constanze Mozart idősebb nővére volt, aki két évvel később A varázsfuvola bemutatóján elsőként énekelte az Éj királynője szerepét.

Brahms–Schönberg: Zongoranégyes

1937-ben, a Brahms-átirat elkészítésének idején Schönberg már egy ideje Amerikában élt és dolgozott. Alfred Frankensteinnek, a The San Francisco Chronicle kritikusának 1939-ben írott levelében Schönberg arról szól, miért dolgozta át Brahms művét: „Szeretem a darabot. Ritkán játsszák. Mindig rosszul játsszák, mert minél jobb a zongorista, annál hangosabban játszik, és nem hallani a vonósokat. Azt akartam, hogy egyszer mindent hallani lehessen, és ezt el is értem.”

Jegyárak

4 400 Ft / 5 700 Ft / 8 000 Ft / 13 000 Ft

Érvényes bérletek

Doráti A (2013/14), Doráti B (2013/14)


Részletes program

Veress Sándor: Threnos (In memoriam Béla Bartók)
Wolfgang Amadeus Mozart: B-dúr zongoraverseny, K.456
Wolfgang Amadeus Mozart: Schon lacht der holde Frühling – hangversenyária, K.580
Johannes Brahms: Zongoranégyes (Arnold Schönberg átiratában)

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Várjon Dénes, zongora
Anna Lucia Richter, szoprán

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!