Váltás mobil nézetre

A koncertről

Mozart: D-dúr (Párizsi) szimfónia

„Szimfóniát kellett írnom a Concerts Spirituels megnyitására. […] A próbán nagyon aggódtam, mert rosszabbat soha életemben nem hallottam; el sem tudja képzelni, hogy ledarálták és összekenték az egészet…” – írja Mozart 1778. július 3-án, Párizsban kelt levelében apjának. A levélből kiderül, hogy a zenekar végül összekapta magát, és a szerző a sikeres bemutató után örömében megevett egy fagylaltot és elimádkozott egy rózsafüzért, mielőtt hazament volna – tudjuk még meg az akkor huszonkét éves Mozart leveléből. A darab Párizsi szimfónia címen szerzett azóta is örömet zenerajongók nemzedékeinek.

Schubert: 5 német tánc

Öt német táncát tizenhat évesen, 1813-ban vonósnégyes-összeállításra írta Schubert. Valószínűsíthető, hogy Schuberték otthon játszották őket. A családi kvartettben a hegedűpultoknál a zeneszerző fivérei, Ignaz és Ferdinand ültek, maga Franz brácsázott, a csellószólamot pedig az apa játszotta.

Wolfgang Amadeus Mozart: Hangversenyáriák

A kor gyakorlata szerint a zeneszerzők kollégáik műveibe betétszámként saját áriákat helyeztek. Ma már csak hangversenyáriákként ismerjük azokat az áriákat, amelyekkel Mozart híres kortársai műveinek bécsi előadását „följavította”: Martín y Soler és Jomelli operáihoz írta a Chi sŕ, chi sŕ, qual sia és a Bella mia fiamma, addio című áriát.

Haydn: Londoni szimfónia

A 104. sorszámú, D-dúr (Londoni) szimfónia a szerző hatalmas szimfóniatermésének utolsó darabja, amelyet második londoni tartózkodása idején írt. Bemutatójára 1795. május 4-én került sor. A komponista négyezer guldent kapott ezért az estéért. „Ilyesmi is csak Angliában lehetséges” – jegyezte fel naplójába.

Jegyárak

3 400 Ft / 4 200 Ft / 6 000 Ft / 10 000 Ft

Érvényes bérletek

Ormándy A (2013/14)


Részletes program

Wolfgang Amadeus Mozart: 31. (D-dúr) (Párizsi) szimfónia, K 297
Wolfgang Amadeus Mozart: Chi sa, chi sa qual sia, K 582
Wolfgang Amadeus Mozart: Ruhe sanft
Franz Schubert: 5 német tánc, D90 szünet Wolfgang Amadeus Mozart: Bella mia fiamma, addio K 528
Joseph Haydn: 104. (D-dúr) (Londoni) szimfónia

karmester

Takács-Nagy Gábor

Közreműködők

Polina Pasztircsák, szoprán

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!