Váltás mobil nézetre

A koncertről

Szláv táncok

A nemzetközi ismertséget a Szláv táncok első sorozatának 1878-as megjelenése hozta meg a hazájában akkor már népszerű komponistának. A változatosságával, túláradó életörömével és egzotikumával ható sorozat levette lábukról a kritikusokat, a négykezes zongoraváltozat láttán a berlini zeneműkiadó, Simrock újabb ciklust rendelt Dvořáktól. Simrock javasolta – Brahms Magyar táncai mintájára – a Szláv táncok címet is. A meghangszerelt táncok még abban az évben megkezdték világkarrierjüket: Prága után Londonban, majd Bostonban varázsolták el hallgatóikat.

Zongoraverseny

Hamupipőke-sors jutott Dvořák egyetlen zongoraversenyének. A 19. század nagy zeneszerzőinek többségével ellentétben, akik koncertpianistaként is hírnévre tettek szert, a komponista közönség előtt csak kamarazenei hangversenyeken lépett fel. Cselló- és hegedűversenyével ellentétben a zongoraverseny mindmáig ritkán játszott darabja a hangversenytermeknek. „Megmentésére” több kísérlet is történt, két nagy cseh zongoraművész, Vilém Kurz, később pedig Rudolf Firkušný retusokkal igyekezett kiemelni a zongoraszólamot, így próbálva egyengetni a mű útját. Szvjatoszlav Richter rehabilitálta és népszerűsítette az eredeti változatot, amely ma kezdi elfoglalni méltó helyét a hangversenytermekben.

Legendák

1881-ben komponálta Dvořák a Legendákat. Az eredetileg zongoranégykezesnek írott sorozatot Brahmsszal közös barátjának, a prágai születésű Eduard Hanslicknak, a legbefolyásosabb bécsi zenekritikusnak dedikálta a szerző. A ciklust Simrock buzdítására írta. A kiadó, amely a Szláv táncok megjelentetésével hatalmas üzleti sikert aratott, biztosra mehetett.

8. szimfónia

Dvořák művészi ereje teljében, anyagi biztonságban, szeretett vysokái vidéki lakában 1889 augusztusában kezdte komponálni 8. szimfóniáját, amelynek vázlatait mindössze két és fél hét alatt készítette el, november 8-ára pedig már be is fejezte a komponálást. Az 1890. februári bemutatót a szerző maga vezényelte. Ezt a művet dirigálta 1891-ben Cambridge-ben, a patinás egyetem díszdoktori címének átvételekor is.

Jegyárak

4 400 Ft / 5 700 Ft / 8 000 Ft / 13 000 Ft

Érvényes bérletek

Solti A (2013/14), Solti B (2013/14)


Részletes program

Antonín Dvořák: Szláv táncok, Op.72 no.2&1
Antonín Dvořák: g-moll zongoraverseny, Op.33
Antonín Dvořák: 10. legenda, Op.59
Antonín Dvořák: 8. (G-dúr) szimfónia, Op.88

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Garrick Ohlsson, zongora

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!