Váltás mobil nézetre

A koncertről

A Csodálatos Mandarin

Bartók 1917-ben a Nyugatban talált rá Lengyel Menyhért történetére, amelynek megzenésítésébe 1918-ban fogott bele. A komponálással 1919 májusában, a hangszereléssel 1924-ben végzett. Lengyel Menyhért pantomimjának szövegkönyvében Bartók az emberi lét nagy kérdéseit, férfi és nő, szenvedély és kiszolgáltatottság, gyönyör és fájdalom ősképleteit látta meg. Bartók csak egyszer láthatta táncjátékát színpadon: az 1926-os, botrányba fulladt kölni ősbemutatót Szenkár Jenő vezényelte. A további előadásokat betiltották, a tervezett 1931-es budapesti bemutató meghiúsult. A mű Magyarországon csak 1956 után nyerte el az őt megillető helyet az operaszínpadon és a hangversenyteremben.

Antonín Dvořák: 10. legenda, Op.59

1881-ben komponálta Dvořák a Legendákat. Az eredetileg zongoranégykezesnek írott sorozatot Brahmsszal közös barátjának, a prágai születésű Eduard Hanslicknak, a legbefolyásosabb bécsi zenekritikusnak dedikálta a szerző. A ciklust Simrock buzdítására írta. A kiadó, amely a Szláv táncok megjelentetésével hatalmas üzleti sikert aratott, biztosra mehetett.

Antonín Dvořák: 8. (G-dúr) szimfónia, Op.88

Dvořák művészi ereje teljében, anyagi biztonságban, szeretett vysokái vidéki lakában 1889 augusztusában kezdte komponálni 8. szimfóniáját, amelynek vázlatait mindössze két és fél hét alatt készítette el, november 8-ára pedig már be is fejezte a komponálást. Az 1890. februári bemutatót a szerző maga vezényelte. Ezt a művet dirigálta 1891-ben Cambridge-ben, a patinás egyetem díszdoktori címének átvételekor is.


Részletes program

Bartók Béla: A csodálatos mandarin, Balett
Antonín Dvořák: 10. legenda, Op.59
Antonín Dvořák: 8. (G-dúr) szimfónia, Op.88

karmester

Fischer Iván

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!