Váltás mobil nézetre

A koncertről

Dohnányi Ernő: Szimfonikus percek

Az öt rövid tételből álló Szimfonikus percek „múzsája” a komponista második felesége, Galafres Elza, aki korábban Bécsben sikerre vitte a Pierrette fátyola című pantomimet. A mű a Ruralia Hungarica tételeivel együtt adta a Szent fáklya című tánclegenda zenéjét.
A Szimfonikus percek a Filharmóniai Társaság Zenekara fennállásának nyolcvanadik évfordulójára rendezett esten szólalt meg először: Bartók öt zenekari kíséretes népdalfeldolgozásával és Kodály Galántai táncok című darabjával együtt. Tóth Aladár így ír Dohnányi kompozíciójáról: „Csupa harmónia, csupa formásság és könnyedség ez a pompás kis bagatell, ahol csintalankodik vagy szeszélyeskedik, ott is csupa dalolás; szellemessége mindig egyúttal lelkesség is, azaz olyan divertimento, mely nemcsak a szellemet szórakoztatja, de felüdíti a lelket is. Lebilincsel és felszabadít…”

Ludwig van Beethoven: 1. zongoraverseny

Jóllehet a C-dúr zongoraverseny sorszámát tekintve az első, keletkezésének ideje szerint korántsem az első papírra vetett műve a szerzőnek ebben a műfajban. A másodikat azonban még csiszolta, amikor az első zongoraverseny már megjelent és el is hangzott: a C-dúr verseny bemutatójára 1800 áprilisában, a bécsi Burgtheaterben került sor.

Brahms: 4. szimfónia

„Itt fekszik néhány közjáték, amit együttesen általában szimfóniának neveznek… Egyre csak arra gondolok, milyen szíves-örömest kezdeném nálatok a mű próbáit. Egyúttal azt is remélem, hogy a nagyközönség tetszését elnyeri majd. Bár tartok tőle, hogy túlságosan árad belőle a mi hűvösebb éghajlatunk… mert nálunk bizony nem érnek édessé a cseresznyék, Te nem is kóstolnál belőlük!” – írta Brahms készülő negyedik szimfóniájáról barátjának, Hans von Bülow-nak. A zeneszerző soraiból kitetsző aggodalom, amelynek okozója a mű komor hangulata volt, megalapozatlannak bizonyult. Bülow híres meiningeni zenekara 1885-ben nagy sikerrel mutatta be az e-moll szimfóniát, az utolsót a komponista e műfajban írott művei sorában.


Részletes program

Dohnányi Ernő: Szimfonikus percek
Ludwig van Beethoven: 1. zongoraverseny
Johannes Brahms: 4. szimfónia

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Rudolf Buchbinder, zongora