Váltás mobil nézetre

A koncertről

J. S. BACH: 4. BRANDENBURGI VERSENY

Six Concerts avec plusieurs instruments, hat concerto különböző hangszerekre címmel küldte el Bach 1721 márciusában versenyműsorozatát Keresztély Lajos brandenburg-schwedti őrgrófnak. A kötheni udvarban koncertmesteri feladatokat ellátó Bach abban a reményben állította össze a sorozatot kész partitúráiból, hogy általuk sikerül megnyernie az őrgróf pártfogását, s tehetségének és becsvágyának jobban megfelelő állást kap. A hat versenymű meglehetősen változatos hangszer-összeállításra íródott, a művek eltérő karakterűek, és a bennük felhasznált szólóhangszerek is versenyről versenyre különböznek. A háromtételes, G-dúr hangnemű 4. Brandenburgi versenyben a hegedű mellett két blockflötének jut szólószerep.

BEETHOVEN: 1. (C-DÚR) ZONGORAVERSENY

Jóllehet a C-dúr zongoraverseny sorszámát tekintve az első, keletkezésének ideje szerint korántsem az első papírra vetett műve a szerzőnek ebben a műfajban. A másodikat azonban még csiszolta, amikor az első zongoraverseny már megjelent és el is hangzott: a C-dúr verseny bemutatójára 1800 áprilisában, a bécsi Burgtheaterben került sor.

BRAHMS: 4. SZIMFÓNIA

„Itt fekszik néhány közjáték, amit együttesen általában szimfóniának neveznek… Egyre csak arra gondolok, milyen szíves-örömest kezdeném nálatok a mű próbáit. Egyúttal azt is remélem, hogy a nagyközönség tetszését elnyeri majd. Bár tartok tőle, hogy túlságosan árad belőle a mi hűvösebb éghajlatunk… mert nálunk bizony nem érnek édessé a cseresznyék, Te nem is kóstolnál belőlük!” – írta Brahms készülő negyedik szimfóniájáról arátjának, Hans von Bülow-nak. A zeneszerző soraiból kitetsző aggodalom, amelynek okozója a mű komor hangulata volt, megalapozatlannak bizonyult. Bülow híres meiningeni zenekara 1885-ben nagy sikerrel mutatta be az e-moll szimfóniát, az utolsót a komponista e műfajban írott művei sorában.

Jegyárak

4 400 Ft / 5 700 Ft / 8 000 Ft / 13 000 Ft

Érvényes bérletek

Fricsay (2012/13)


Részletes program

Johann Sebastian Bach: 4. Brandenburgi verseny
Ludwig van Beethoven: 1. zongoraverseny
Johannes Brahms: 4. szimfónia

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Radu Lupu, zongora