Váltás mobil nézetre

A koncertről

„Legyen a zene mindenkié” Már-már ködbe vész Kodály Zoltán sokat idézett és szövegkörnyezetéből gyakran kiragadott mondatának eredeti jelentése. „A zene mindenkié” címet viseli a zeneszerző elméleti írásaiból 1954-ben megjelentetett gyűjtemény is. A kodályi zenepedagógia célkitűzéseit frappánsan megfogalmazó mondat kitűnően jellemzi a Budapesti Fesztiválzenekar zenepedagógiai célkitűzését és közösségi programjait is. Az együttes fontosnak tartja saját fiatal közönségének kinevelését, ahogy azt is, hogy olyanok is hallhassák muzsikáját, akiknek egyébként nincs vagy csak elvétve van lehetőségük eljutni a koncerttermekbe.

Júniusban három zsinagógában koncerteztek a BFZ művészei, novemberben újabb helyszíneken muzsikálnak: Kisvárdán, Szolnokon és Szekszárdon. A magyarországi zsinagógák jelentős része a holokauszt következményeképpen elnéptelenedett. A zsidó közösségek tagjainak jelentős többségét elpusztították, azok közül, akik visszatértek, sokan kivándoroltak, máshová költöztek, nem gyakorolták vallásukat. A zsinagógák elvesztették eredeti funkciójukat, nem egyet közülük méltatlan célokra – áruházként vagy raktárként – hasznosították, másokat átengedtek az enyészetnek.

„A zene feléleszti a zsinagóga szellemét, és ha ott az ember tanul valamit a szellemiekből, akkor a hely rendeltetésének részlegesen eleget tett. Csak részlegesen, mert ahhoz azért kellenének a zsidók is” – mondta a zsinagógakoncertek kapcsán Konrád György író. A Fesztiválzenekar ennek szellemében az ország elhagyatott zsinagógáiba szervezett új eseménysorozatot, amelyen együttműködik Köves Slomó rabbival, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjével. A BFZ szeretné ráirányítani a figyelmet a zsidó örökségre, megismertetni a helyi közösségeket azzal a sokszínűséggel, amely egykor Magyarországot jellemezte. E szórakoztató és befogadó szellemű események célja, hogy minden magyar számára meg- és elismerhetővé váljon a zsidóság magyarországi történelme.

Az új évad zsinagógakoncertjein a közönség Mendelssohn, David Stock és Prokofjev egy-egy darabját hallgathatja meg, majd Köves Slomó rabbi történelmi visszatekintésre és beszélgetésre invitálja a a hallgatóságot, akik végül zsidó ételeket is kóstolhatnak.

A hangversenyen a részvétel ingyenes. Regisztráció:

E-mail: rendeles@bfz.hu

Jegyárak

Ingyenes


Részletes program

Felix Mendelssohn: d-moll koncertdarab klarinétra, basszetkürtre és zongorára Op. 114/2
David Stock: Sueños de Sefarad
Szergej Prokofjev: Nyitány héber témákra,  Op. 34