Váltás mobil nézetre

A koncertről

„Legyen a zene mindenkié!” Már-már ködbe vész Kodály Zoltán sokat idézett, és eredeti szövegkörnyezetéből gyakran kiragadott mondatának eredeti jelentése. „A zene mindenkié” címet viseli a zeneszerző elméleti írásaiból 1954-ben megjelentetett gyűjtemény is. A kodályi zenepedagógia célkitűzéseit frappánsan megfogalmazó mondat kitűnően jellemzi a Budapesti Fesztiválzenekar zenepedagógiai célkitűzését és közösségi programjait is. Az együttes fontosnak tartja saját fiatal közönségének kinevelését, ahogy azt is, hogy olyanok is hallhassák muzsikáját, akiknek egyébként nincs, vagy csak elvétve van lehetőségük eljutni a koncerttermekbe. Ez a törekvés az elmúlt évadban újabb állomásához érkezett. Az 2014 júniusában megrendezett első közösségi héten a világhírű zenekar új utakra lépett, amelyeken haladva a közönséggel való szorosabb és nyitottabb kapcsolatot szeretné még szorosabbá tenni. A Fesztiválzenekar missziója most folytatódik.

A templomi koncertek alkalmával a BFZ a nagy múltú egyházzenei tradíciót ápolja, s Bach műveit juttatja el a legméltóbb helyekre. Fischer Iván és a BFZ historikus előadásai hosszú időre nyúlnak vissza. A BFZ Barokk Együttesének megalapításából szinte természetesen következik egy Bach-műveket templomokban, korabeli hangszereken és technikával előadó projekt elindítása.

Az első közösségi hét keretében három templomban koncerteztek a BFZ művészei, a nagysikerű akció pedig folytatódik. Három új helyszín, a zsámbéki katolikus, a leányfalui református, és a budavári evangélikus templom telik majd meg muzsikával.

A templomi hangversenyek elején ezúttal J. S. Bach: Ich armer Mensch, ich Sündenknecht kezdősorú kantátája csendül fel (BWV 55). A mű először 1726. november 17-én, Bach negyedik lipcsei évében, a Szentháromság ünnepe utáni 22. vasárnapi istentiszteleten hangzott el. Érdekessége, hogy ez az egyetlen tenorhangra íródott Bach szólókantáta.
Az ezt követő mű, a Bach műjegyzékében az 1067-es számot viselő h-moll szvit, a világ zeneirodalmának kétségkívül egyik legnépszerűbb darabja. A szvit feltehetőn 1721 táján, Köthenben íródott, más feltevések szerint későbbi, már a komponista lipcsei éveiben keletkezett.
A hangverseny záródarabja az Es reißet euch ein schrecklich Ende kezdetű kantáta, amelyet Bach 1723 novemberében, Lipcsében mutatott be.

A hangversenyen a részvétel ingyenes. Regisztráció:

E-mail: rendeles@bfz.hu

Jegyárak

Ingyenes


Részletes program

Johann Sebastian Bach: Ich armer Mensch, ich Sündenknecht, BWV 55
Johann Sebastian Bach: h-moll szvit
Johann Sebastian Bach: Es reisset euch ein schrecklich Ende, BWV 90