Váltás mobil nézetre

A koncertről

„Legyen a zene mindenkié!” Már-már ködbe vész Kodály Zoltán sokat idézett, és eredeti szövegkörnyezetéből gyakran kiragadott mondatának eredeti jelentése. „A zene mindenkié” címet viseli a zeneszerző elméleti írásaiból 1954-ben megjelentetett gyűjtemény is. A kodályi zenepedagógia célkitűzéseit frappánsan megfogalmazó mondat kitűnően jellemzi a Budapesti Fesztiválzenekar zenepedagógiai célkitűzését és közösségi programjait is. Az együttes fontosnak tartja saját fiatal közönségének kinevelését, ahogy azt is, hogy olyanok is hallhassák muzsikáját, akiknek egyébként nincs, vagy csak elvétve van lehetőségük eljutni a koncerttermekbe. Ez a törekvés az elmúlt évadban újabb állomásához érkezett. Az 2014 júniusában megrendezett első közösségi héten a világhírű zenekar új utakra lépett, amelyeken haladva a közönséggel való szorosabb és nyitottabb kapcsolatot szeretné még szorosabbá tenni.

A Fesztiválzenekar missziója most folytatódik. A közösségi programok keretében a muzsikusok templomokba, idősotthonokba, és SOS gyermekfalvakba látogatnak el – ebbe a sorozatba illeszkednek a zsinagógákban tartott hangversenyek is.

Az idősek életében kiemelten igaz, hogy a zene gyógyít és feltölt, ezért a Fesztiválzenekar idősotthonokban szervezett kamarakoncertjei is folytatódnak. Júniusban, amikor öt intézménybe látogattak el a Fesztiválzenekar kamaraformációi, a sok esetben mozgásukban korlátozott idősek hálával, szeretettel, olykor pedig könnyekkel küszködve fogadták a zenészeket. A zenekar novemberben már nem öt, hanem tíz idősotthonban ad koncertet Budapesttől Miskolcig.

A hangversenyek zártkörűek.


Részletes program

Wolfgang Amadeus Mozart: G-dúr szerenád („Kis éji zene”), K 525 (I. Allegro, IV. Rondo Allegro)
Franz Schubert: a-moll vonósnégyes („Rosamunde”), D 804 (II. Andante)
Pjotr Iljics Csajkovszkij: D-dúr vonósnégyes, Op. 11 (II. Andante cantabile, III. Scherzo. Allegro non tanto e con fuoco)
Antonin Dvořák: F-dúr vonósnégyes („Amerikai”), Op. 96 (IV. Finale. Vivace ma non troppo)
Weiner Leó: I. divertimento, Op. 20 (V. Csűrdöngölő)

Közreműködők

Bodó Antónia, hegedű
Nagy Gabriella, hegedű
Juhász Barna, brácsa
Liptai Gabriella, cselló