Váltás mobil nézetre

A koncertről

Nagy Frigyes porosz király 1747. május 7-én Potsdamban audiencián fogadta a 62 esztendős Johann Sebastian Bachot, kedves udvari zeneszerzőjének, Carl Philipp Emanuelnek édesapját. Lévén a király maga is muzsikus (kitűnő fuvolajátékos és a zene minden ágában tanult ember), a találkozás a zene jegyében zajlott. Nagy Frigyes alkalmat adott a lipcsei mesternek, hogy bemutassa híres kontrapunktikus tudását és rögtönző képességét. Feladott egy témát, amelyre Bachnak improvizálnia kellett. Hazatérve Lipcsébe a kapott „királyi témára” néhány hónap alatt 16 darabból álló sorozatot komponált. Ezt július 7-i keltezésű ajánlással rézlemezbe metszette, s a kézírással gondosan átjavított példányt elküldte a királynak. Nem sokkal később, a Leipziger Zeitung 1747. szept. 30-i számában a nagyközönségnek is tudtára adták az új Bach-opusz elkészültét: „Minthogy a Porosz Királyi Fúgatéma, miként azt ez év május 11-én bejelentették a lipcsei, berlini, frankfurti és más hírlapok, mostanra kikerült a sajtó alól, ezennel tudatjuk, hogy ugyanezen művet a közelgő Mihály-napi vásáron meg lehet vásárolni aszerzőtől, Bach karnagytól, valamint két fiától Halléban és Berlinben, 1 birodalmi tallér áráért. A kidolgozás áll 1. két fúgából, melyek közül az egyik három, a másik hat obligát szólamú; 2.egy szonátából harántfuvolára, hegedűre és continuóra; 3.különféle kánonokból, amelyek között van egy Fuga canonica is.”

A Kuijken család tagjai évtizedek óta a historikus előadási gyakorlat meghatározó alakjai. Fellépésük, a házimuzsikálás hangulatát és kivételes élményt ígér.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája közös rendezvénye.

Koncert előtt, koncert után

Vetítés az Előadóteremben

11.00 Jacques Loussier Trio Play Bach
Az EuroArts Music International GmbH szíves engedélyével

13.00 Máté-passió I. rész
15.30 Máté-passió II. rész
17.30 Máté-passió III. rész
Festspielhaus Baden-Baden, 2005
Közreműködik: Peter Schreier, Bernd Weikl, Mitsuko Shirai, Marga Schiml, Franz Grundheber, Hamburgi Balett, St. Michaelis Zenekar, Kórus és Gyermekkar, Hannoveri Gyermekkar
Vezényel: Günther Jena
Koreográfia: John Neumeier

19.30 Jacques Loussier Trio Play Bach

Jegyárak

990 Ft


Részletes program

Musikalisches Opfer (Zenei áldozat), BWV 1079

Közreműködők

Sigiswald Kuijken, barokk hegedű
Wieland Kuijken, viola da gamba
Barthold Kuijken, fuvola
Benjamin Alard, csembaló

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!