Váltás mobil nézetre

A koncertről

A lipcsei Bach-Múzeum kiállításán ott látjuk a komponista pedagógiai elfoglaltságait tartalmazó órarendet. Bachra zenei tevékenysége mellett  pedagógiai feladatokat is rótt lipcsei állása. Hogy a zenén kívüli oktatói tevékenységét milyen buzgalommal látta el, nem tudjuk pontosan, bár  kötelességtudásában nincs okunk kételkedni. Zenepedagógiai zsenijét mindazonáltal a zeneszerzői zsenialitásához méltó, mindmáig széles körben használt tananyag bizonyítja. Ennek egy részét alkotják a két- és háromszólamú invenciók, amelyek a zongoratanulók „kötelező” gyakorlatai közé számítanak. Zenetanulásra akkoriban szinte kizárólag azok adták a fejüket, akik hivatásos zenésznek készültek, a polgári hobbizenélés később jött divatba, amiből arra következtethetünk, hogy az invenciók a zenész utánpótlás képzésére íródtak. A kétszólamú és háromszólamú invenciók (ezeket a szerző simfoniáknak nevezte), az 1720-as évek elején keletkeztek, nyomtatásban 1801-ben jelentek meg.  A gyűjteményt Bach a következő ajánlással látta el: “Igaz útmutató, amely a zongora kedvelőinek, elsősorban azonban tanulni vágyóinak érthető módon mutatja meg, nem csak azt, 1) hogyan tanulhat valaki két szólamban tisztán játszani, hanem azt is, 2) hogy továbbmenve, három obligát szólammal rendjén és helyesen bánjék s eközben ne csak jó ötleteket kapjon, hanem azokat szabályszerűen alkalmazni is tudja és különösképpen az éneklő játékmódot elsajátítsa, közben pedig a zeneszerzésből is hatékony ízelítőt kapjon.”

Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach

Bach második felesége, a komponistánál tizenhat esztendővel fiatalabb Anna Magdalena, énekesnő volt, maga is zenészcsalád sarja. Neki készült az a két – 1722-es és 1725-ös gyűjtemény, amely J.S. Bach-művek mellett más kortárs komponisták műveiből is tartalmaz néhányat, Bach, Johann Christian, Carl Philip Emanuel, illetve Anna Magdalena kézírásával. A Budapesti Fesztiválzenekar zenepedagógiai programjai keretében gyakorta zenél együtt zeneiskolásokkal, így bátorítva tehetséges gyerekek zenetanulását és pályaválasztását. A hangversenyen zeneiskolások szólaltatják meg Bach javarészt pedagógiai céllal írott kompozícióit. A Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája közös rendezvénye.

Koncert előtt, koncert után

Vetítés a Kék teremben

11.00 Jacques Loussier Trio Play Bach Az EuroArts Music International GmbH szíves engedélyével 13.00 Máté-passió I. rész 15.30 Máté-passió II. rész 17.30 Máté-passió III. rész Festspielhaus Baden-Baden, 2005 Közreműködik: Peter Schreier, Bernd Weikl, Mitsuko Shirai, Marga Schiml, Franz Grundheber, Hamburgi Balett, St. Michaelis Zenekar, Kórus és Gyermekkar, Hannoveri Gyermekkar Vezényel: Günther Jena Koreográfia: John Neumeier 19.30 Jacques Loussier Trio Play Bach

Jegyárak

990 Ft


Részletes program

Művek Anna Magdalena Bach kottafüzetéből és többszólamú invenciók

Közreműködők

Werner Mária
Karakas Benedek
Boros Mihály
Venczel Ákos
Komáromi-Nagy Márton
Szedmák Eszter
Szalai Molli

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!