Váltás mobil nézetre
richter

A Budapesti Fesztiválzenekar, amely 1983-ban a budapesti Zeneakadémián mutatkozott be, az idén harmincéves lesz. A zenekar ebből az alkalomból hétfőn sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentették, hogy induló „Európai hidak” című fesztiválsorozatának keretében a klasszikus zenei világ további nagyságait hozza el Budapestre. (Budapester Zeitung).

A Zenekart harminc évvel ezelőtt Fischer Iván karmester és Kocsis Zoltán zongoraművész alapította (Kocsis 1998-ban kivált a zenekarból).  Pályája során az együttes számtalan jelentős hangversenyt adott Londonban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban és Hollandiában, olyan sztárdirigensek irányításával, mint Yehudi Menuhin vagy Solti György. Nem véletlen, hogy a harminc éve fennálló zenekart a Gramophone című szaklap a világ tíz legjobb zenekara közé sorolta. Fischer Iván az új műsorfüzethez írott köszöntőjében arról szól, hogy a repertoár bővítése és a turnék mellett mindez meg sem fordult a fejükben.

Minden évben más országra fókuszálnak

 

„Köszönjük, nagyon jól vagyunk, jól felkészültünk a következő 30 évre“, mondta Fischer a Művészetek Palotájával együttműködésben megvalósuló jubileumi program bemutatásakor, „olyannyira, hogy hidakat építünk Európa népei között.“ Minden évben más ország áll majd a középpontban. Az illető ország sajátosságait a zenével világítják meg részleteiben. „A cél az, hogy az összes európai országot sorra vegyük. Remélem, sikerül tényleg az összeset végigvennünk – tudom, hogy ez eltart majd egy darabig“, mondta Fischer. A fesztivállal szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy az európaiak jobban megértsék egymást, valamint  ahhoz is, hogy a lehető legtöbbet tudják meg egymásról és az európai zenekultúráról. Ebben az évben a zenekar a Cseh Köztársaságra koncentrál majd, mindenekelőtt a roppant gazdag cseh barokk zenére.

A Művészetek Palotájában a zenekar új oldalát mutatja majd be, azért is, hogy ezzel felkeltse egy új célcsoport érdeklődését. „A klasszikus, kortárs és preklasszikus zene mellett itt most olyan hangszereket is hallani lehet majd, amelyekkel a fiatal közönséget szeretnénk megszólítani.“, jelentette ki Káel Csaba, a Művészetek palotája igazgatója, „szükség van olyan programra, amellyel a klasszikus zene irányába tudjuk terelni az érdeklődésüket.“ Ez teljes mértékben megfelelhet a zenekarnak, amely a nagy ingyenes koncertek mellett már eddig is különböző új hangversenyformákat talált ki, amelyekkel a közönség-utánpótlást  igyekszik kinevelni. Ilyenek a gyerekeknek szánt kakaókoncertek, az egyetemistáknak rendezett Midnight Music-koncertek, a titok-koncertek vagy az egyforintos koncertek, amelyeken a karmester magyarázatot fűzött az elhangzó művekhez. A jubileumi szezonban egy sor világsztár lép fel a Fesztiválzenekarral, többek között olyan zongoristák, mint az argentin Martha Argerich, az amerikai Garrick Ohlsson és a portugál Maria Joao Pires, illetve olyan hegedűsök, mint Leonidas Kavakos és Pinchas Zukerman.

Az „Európai hidak“ sorozat szeptember 11-én este hétkor a Művészetek Palotájában Hans Krása Brundibár című gyermekoperájának előadásával kezdődik, amelyben a zenekar partnereiként a Budapesti Énekesiskola növendékei  működnek közre, majd szeptember 13-14-én folytatódik, amikor a Fesztiválzenekar és a Brnói Filharmonikus Énekkar tolmácsolásában Antonin Dvořák Requiemje hangzik el.

Daniel Hirsch