Váltás mobil nézetre
Mahler Symphony No.5.

Bár a Budapesti Fesztiválzenekar próbaterme csak két hét múlva telik meg újra zeneszóval, a nyári időszakban sem állt meg a levegő a Fischer Iván vezette világhírű zenekar körül. A BFZ az elmúlt hónapban két rangos nemzetközi díjat nyert el Mahler V. szimfóniájának felvételéért.

Júliusban a Budapesti Fesztiválzenekar kapta meg a neves francia szaklap, a Diapason díját, az Arany Hangvillát (Diapason D’or), amelyet mindig a hónap legjobb komolyzenei CD-jének ítélnek oda. Ezúttal Mahler V. szimfóniáját választották meg a legkiemelkedőbb hanganyagnak Fischer Iván és a Fesztiválzenekar előadásában.

A döntnökök szerint ez a muzsika „érzékeny, sármos és nosztalgikus”. A lemezen megjelenő elveszettnek hitt, az osztrák multikulturalizmust, a zsidó identitást és a cseh gyökereket ötvöző közép-európai hangot pedig Fischer Iván máséhoz nem hasonlítható stílusa fogja össze. A felvételt 2012-ben rögzítették a Budapesti Mahler Ünnep után, és 2013-ban adta ki a Channel Classics.

Ugyanez a lemez az olasz Toblacher Komponierhäuschen díját is elnyerte, ami nem jelent kisebb dicsőséget, mint hogy ezt a CD-t választották meg 2014 legjobb Mahler felvételének. Egyes kritikusok szerint Fischer Iván és a Fesztiválzenekar interpretációja jobban szól, mint Leonard Bernstein, Simon Rattle vagy Claudio Abbado értelmezései.

A Budapesti Fesztiválzenekar az idei szezont a Bridging Europe fesztivállal indítja el szeptember 10-én az európai összetartozás jegyében, de az egykori Mahler-ünnep rajongói is megtalálhatják a számításukat, október 3-4-5-én ugyanis Mahler-napokat tartunk, ahol többek között a IV. Mahler szimfónia is felcsendül majd a Művészetek Palotájában a BFZ előadásában.