Váltás mobil nézetre
dv_w

ger-mania.hu Magdolna Wiebe
A Budapesti Fesztiválzenekar, német nagyvárosok koncerttermeinek keresett vendége, a napokban a dortmundi Konzerthausban szerepelt. A zenei központ Dvořák alkotásainak szentelt négy napos hangversenysorozatának valamennyi koncertjét a BFZ adta elö, zeneigazgatója, Fischer Iván vezényletével.

„Dvořák mindenkinél jobban képviseli Közép-Európában a cseh lelket – egy érzelmekkel, a természet szeretetével, mítoszokkal, legendákkal, népi hagyományokkal teli világot” – mondotta Fischer a Konzerthaus magazinjának adott nyilatkozatában. A hangversenyek sorát a mester Ruszalka című operájának koncertszerű előadása vezette be. A mű szólistái német színpadokon még nem ismert cseh énekesek voltak, akik érzelemdús alakításukkal magukkal ragadták a három és fél órás előadás közönségét. A címszereplő Pavla Vykupalová meghatóan tolmácsolta a lány lírai vágyakozását, míg hercege, Alis Briscein, Wagner-tenoristai képességeivel emelkedett ki. Remekül egészítette ki az előadást a Cseh Filharmónia brnói, Petr Fiala vezette kórusa. A koncertszerű előadás nagy vonzereje volt, hogy a BFZ csaknem kétszer akkora létszámban működött közre, mint az opera-előadásnál szokásos, így Fischer Iván villódzó zenei színekben jeleníthette meg a „cseh Wagner” operáját.

Nagy siker volt az előadás, nem kevésbé a következő napok több ezer zenebarát által látogatott hangversenyei, amelyeken a koncertsorozat második napján Dvořák Rekviemje hangzott el, a harmadik és negyedik napon többek között Dvořák két szláv tánca, g-moll zongoraversenye a brit pianista Stephen Hough közremüködésével, valamint a 8. és a 9., az Új világ szimfónia szerepelt műsoron, a záróhangversenyen pedig Dvořák h-moll csellóversenye Daniel Müller-Schott tolmácsolásában. A lelkes közönség az igényelt ráadásként a záróhangverseny után eredeti produkciót kapott: a Fesztiválzenekar női tagjai Dvořák muzsikáját énekelték, férfi kollégáik kíséretével…

A Budapesti Fesztiválzenekar nem először szerepelt Dortmundban: három éve Bartók-művekből összeállított, az ideihez hasonló koncert-sorozatot adtak, de játszották már itt Sztravinszkij Tavaszi áldozatát is. A BFZ Dortmundból bruggei és eindhoveni hangversenyeire utazott tovább, de már decemberben ismét vendégszerepelnek a Ruhr-vidéki nagyvárosban: Messiaen Turangalila-szimfóniáját szólaltatják majd meg.