Váltás mobil nézetre
Köln_BFZ@Kurcsák István

Alig telt el egy hónap a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) hangos amerikai sikere óta, a világ egyik legjobb szimfonikus zenekaraként számon tartott magyar együttes újabb turnéra indult, ezúttal Európába. Fischer Iván és zenekara hat különböző városban zenélt bő egy hét alatt. Itthon a következő napokban három koncertjük lesz a Müpában, hétvégén a hagyományos Kakaókoncertek mellett Autizmusbarát Kakaókoncertet is adnak, majd lemezfelvétellel zárják ezt az intenzív időszakot.

Bern, Zürich, Genf, Párizs, Köln és Lugano koncerttermei is tárt karokkal várták a Budapesti Fesztiválzenekart az elmúlt napokban, a magyar együttes pedig a kritikák szerint egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat.

A párizsi koncertről, ahol  Beethoven 1. szimfóniáját és Mahler Dal a Földről című szimfóniáját játszotta a BFZ a Párizsi Filharmóniában, „kivételes esteként” számoltak be, ahol Fischer Iván „elkápráztatta és ámulatba ejtette a francia közönséget”. Egy másik francia beszámoló azt emelte ki, hogy a zenekar „hátat fordít az uniformitásnak”, emellett „erősen és büszkén védelmezi kulturális identitását”.

A zürichi koncerttel ötcsillagos kritikát vívtak ki maguknak a Bachtrack szerzőjétől, aki azt írta: Mendelssohn Olasz szimfóniája „tökéletesen szólalt meg”, „elképesztően felemelő volt és vidám”, és „még a közönség legnehézkesebb tagját is magával ragadta Fischer Iván és a zenekar üdítő lelkesedése és precizitása”. A hangverseny második felére utalva a szerző kiemelte: „Leonard Bernstein szavai, miszerint a Dal a Földről Mahler legnagyszerűbb szimfóniája, értelmet nyertek, hiszen a Fesztiválzenekar koncertje abszolút diadal volt”.

A Seen and Heard szerint már a zürichi koncert első hangjától sejteni lehetett, hogy egy „nagyon csiszolt és finom élmény vár a közönségre”. A szerző arra is kitért, hogy a zenészek „könyvként olvassák Fischer stílusos mozdulatait”, a „rutint pedig mindenestül kerülik”. Az eredmény „virtuóz és egységes hangzás” a zenekar, és „hangos éljenzés” a közönség részéről. Utóbbi főleg a fafúvósoknak szólt, akik „egész egyszerűen fantasztikusak voltak”, de a BFZ minden szekciója „nagy hatást gyakorolt” – fejtette ki a kritikus, majd azt javasolta: „aki teheti, kapja el őket”!

Erre a budapesti közönségnek is lehetősége van március 16-án, 17-én vagy 19-én a Müpában. Fischer Iván és zenekara március 18-án a hagyományos Kakaókoncertek mellett Autizmusbarát Kakaókoncertet is szerveznek autizmussal élő gyerekek és családtagjaik számára a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány szakmai együttműködésével.

A Budapesti Fesztiválzenekar március 29-én mutatja be a nagyközönségnek, milyen programmal készül a 2017–18-as évadra, a bérletvásárlást az új szezonra pedig április 3-án indítják.