Váltás mobil nézetre
Cemal_Reşit_Rey_Concert_Hall_02

2014. január 23-án, csütörtök este a CRR (Cemal Resit Rey) Koncertteremben igazi zeneünnep volt. A világ legkiemelkedőbb zenekarai közül a Budapesti Fesztiválzenekar korunk egyik legkedveltebb és leghíresebb karmestere, Fischer Iván vezényletével orosz zeneszerzők műveiből összeállított koncertet adott. A teljes létszámával érkezett sikeres zenekar 2014-ben a CRR rezidens zenekaraként koncertezik a zene kedvelőinek.

A program első felében Borogyin négyfelvonásos “Igor herceg” című operájának végén található “Polovec táncok” szerepelt. Ez az opera repertoárjain legkedveltebb dallam mindig felpezsdíti a közönséget. Országunkban az Igor herceg című operát először az Ankarai Állami Opera és Balett játszotta török nyelven. Ugyanez az opera később az Isztambuli Állami Opera színpadán eredeti, orosz nyelven szerepelt. A “Polovec táncok” kiemelkedő példája a keleti zene és a török dallamok operába való beillesztésének. A besenyő törökök és Igor herceg történelmi összecsapásai felejthetetlen dallamokkal kerül be az operába az orosz zeneszerző által. Az “Igor herceg” egyike Borogyin mesterműveinek.

A programban másodjára Szergej Prokofjev (1891-1953) 3. Zongoraversenye (Do Major, Op. 26) kapott helyt. Az életében összesen öt zongoraversenyt komponáló Szergej Prokofjev művei közül a 3. Zongoraverseny a legfelkapottabb, és a kritikusok által is legkedveltebb. Ezen a koncerten a Budapesti Fesztiválzenekar szólistája a grúz Alexander Toradze volt, aki Prokofjev zongoraművében mesteri játékával magára vonta a figyelmet. Toradze kiváló technikájával és képzett magyarázataival kivívta a hallgatóság csodálatát. A második részben P.I Csajkovszkij (1840-1893): VI. Patetikus szimfóniája (Si minor Op. 74.) szerepelt. Egy ilyen koncert egyébként is elképzelhetetlen lett volna Csajkovszkij nélkül. Ezt a – nemcsak technikailag nehéz -, de közismerten hosszú, kivételes szimfóniát a tapasztalt karmester és zenekar kiemelkedő színvonalon adta elő. De míg élveztem ennek az orosz zenével telített, gyönyörű estének a szépségeit, nem tudtam megállni, hogy ne emlékezzek a nagy Csajkovszkij szakértőre, nagyrabecsült Niyazi Tagizade mesteremre. Ennek a világhírű zenei embernek nagy szerepe volt megismertetni és megszerettetni velem és az egész világgal ezt a ragyogó orosz zenét és az orosz ötöket.