Váltás mobil nézetre

Kihagyhatatlan programmal szolgál a palermói Teatro Massimo 2012-es koncertszezonja: május 8-án debütál a városban a Budapesti Fesztiválzenekar. Tökéletes technikájának, előadásmódja eleganciájának és ragyogó hangszínének köszönhetően az együttest Európa egyik legrangosabb zenekaraként tartják számon. A karmesteri pulpituson az alapító karmester és zeneigazgató, Fischer Iván áll majd, a koncert közreműködője szintén egy kivételes művész, Pinchas Zukerman lesz.

„Egy zenekari muzsikus művész, nem pedig alkalmazott” – írta Fischer az általa és Kocsis Zoltán által 1983-ban alapított együttessel kapcsolatban. „Fontos, hogy egy művésznek lehetősége legyen a kezdeményezésre és érvényre juttathassa kreativitását. Csak egy valódi művészekből álló együttes lehet képes tolmácsolni a zeneszerzők álmait, és lélekemelő élményt nyújtani a hallgatóságnak.”

Fischer újító munkamódszerével – melynek középpontjában a zenekar tagjainak kamarajátéka áll – elérte, hogy a magyar együttes néhány év alatt a nagy nemzetközi fesztiválok és koncerthelyszínek egyik legkeresettebb vendége legyen. Fischer Iván 1951-ben született Budapesten, ma napjaink egyik legérdekesebb karmester-egyénisége. Zongora-, hegedű- és csellótanulmányok után a Bécsi Zeneakadémián végzett Hans Swarowsky karmesterosztályában. Két évadon át Nikolaus Harnoncourt asszisztense volt, majd a Rupert Alapítvány 1976-os londoni versenyének megnyerésével nemzetközi karrierje is felívelt. Vendégkarmesterként gyakran vezényli a Berlini, a Müncheni, az Izraeli és a New York-i Filharmonikusokat, valamint az amszterdami Concertgebouw Zenekart.

A palermói koncert műsorán német zeneszerzők – Ludwig van Beethoven és Richard Strauss – közismert művei szerepelnek. Az első részben Beethoven Coriolan-nyitánya és Hegedűversenye (Pinchas Zukerman szólójával), a második részben pedig Richard Strauss-darabok, a 2. keringősorozat a Rózsalovagból, illetve az Imígyen szóla Zarathustra című szimfonikus költemény hangzik fel.