Váltás mobil nézetre
Fischer Iván újabb díjat nyert

BBC Radio 3: Andrew McGregor CD ajánlásának írott változata

… Bruckner hetedik szimfóniája a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában, Fischer Iván vezényletével. A karmester zeneszerző-gurunak nevezi Brucknert … a legtisztábbnak és a vallásos extázis kiváltására leginkább alkalmasnak. Aki ismeri Fischer Mahler-felvételeit, alighanem el lesz ragadtatva a szimfónia elején a hang terességétől és nemességétől, a frazírozás plaszticitásától, a dinamikától, és a tempó folytonosságától… A friss és életteli első tétel után következik a Sehr feierlich und sehr langsam, vagyis nagyon ünnepélyes, nagyon lassú …igen, ez a 7. szimfónia Adagio második tétele Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar meglehetős szabadságot enged meg magának a bruckneri ünnepélyesség és lassúság értelmezésében. Fischer úgy értelmezi, hogy ennek nem kell temetési hangulatot árasztani, nincs szó márvány síremlékről … és a mű újbóli felfedezésének érzése, amely az első tételtől kezdve itt van velünk, csak folytatódik. De vajon nem az időtlen nagyság rovására? A Scherzo tétel viszont csodálatosan erőteljes … hallgassuk csak meg a tétel végét!

Bruckner 7. szimfóniája a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában erőt és örömöt áraszt … könnyedség, élénkség, lendület jellemzi ezt a izgalmas interpretációt, a Finale pedig valósággal extatikus beteljesülést hoz.

Amúgy a felvétel fantasztikus, dús, teres, részletgazdag, nyoma sincs benne az erőlködésnek. És pontosan ugyanezt mondhatjuk el a zenekar játékáról.

A Budapesti Fesztiválzenekart és Fischer Ivánt élőben is hallhatják, amikor is visszatérnek a BBC Proms sorozatára, augusztus 25-én és 26-án adnak koncertet, amelyet élőben közvetít a BBC Radio 3…