Váltás mobil nézetre
Balint_I_Peter

Albert Mária / Gramofon.hu
2014 szeptemberében és 2015 májusában, Fischer Iván vezényletével a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) eljátssza Brahms mind a négy szimfóniáját. A ciklus része a következő évad bérleti hangversenyeinek. Az új szezon az Európai hidak-fesztivállal indul szeptember 10-én. A zenei maraton főszereplője Igor Stravinsky lesz, a Mozart-operák sorában A varázsfuvola következik

A Művészetek Palotájával közösen szervezett szezonnyitó Európai hidak-fesztiválon ismét bemutatnak egy gyerekoperát, amellyel azután több iskolát is felkeresnek. Kurt Weil és Elisabeth Hauptmann műve, az Aki igent mond valószínűleg először hallható Magyarországon. A fesztivál a kortárs német zenekultúrára irányítja a figyelmet, a nagyzenekari koncerteken Wolfgang Rihm, Hans Werner Henze, Manfred Trojahn és Jörg Widmann alkotása hallható.

Az együttes októberi Mahler-estjén a rendkívül igényes szoprán, Christine Schäfer és a Mozart-operaelőadásokból ismert bariton, Tassis Christoyannis lép fel. Haydn-Rossini-Vanhal-Mozart programot vezényel a Zeneakadémián Takács-Nagy Gábor. Az első vendégkarmester egy szinte ősbemutatónak számító kompozíciót is dirigál a BFZ élén, Kurtág György Zwiegespräche című darabjából a zeneszerző kérésére Olivier Cuendet készített zenekari változatott Takács-Nagy Gábor számára.

A három Da Ponte librettóra készült Mozart opera, a Don Giovanni, a Cosi fan tutte és a Figaro házassága Fischer Iván sajátos, a lényegre koncentráló rendezésében és zenei irányításával nemcsak Budapesten, hanem külföldön is komoly sikert aratott. 2013 legjobb produkciójának nevezte New York Times kritikusa a Figaro házasságát. Biztos, hogy A varázsfuvola is szolgál majd meglepetéssel, a szereposztás még nem teljes, érdekesség, hogy Pamina szólamát a jazzben, a reneszánsz és barokk zenében egyaránt szívesen kalandozó Nuria Rialra bízza a zeneigazgató.

Az ifjúsági programok számos kedvezményt kínálnak a fiatal koncerthallgatóknak, lesznek olyan diákbérletek, amelyek birtokában kötöttség nélkül lehet válogatni a szabadon maradt helyek terhére. A Kakaó-koncertek sikere töretlen, és bevált a kamaszkoron túliak számára bevezetett Midnight Music sorozat is – jegyezte meg Erdődy Orsolya igazgatóhelyettes. A nagy érdeklődés miatt két karácsonyi koncertet is szerveznek a Budapest Kongresszusi Központban – jelentette be Fischer Iván. Visszatér a BFZ-hez Pinchas Zuckermann, egy romantikus est hegedűszólistája lesz. A fiatal tehetségek felfedezésére is lehetőséget adnak a magyar közönségnek, példa erre mindössze 31 éves karmester, Robin Ticciati, a Skót Kamarazenekar vezetője, aki 2018-ig kötelezte el magát a kamarazenekarnál. Emellett 2014 január elsején ő váltotta Vladimir Jurowskit a Glyndebourne-i Operafesztivál zeneigazgatói posztján. Fiatal kora ellenére komoly Berlioz szakértőnek számít, a BFZ-vel a Kleopátra halála című kantátát mutatja be novemberben.