Váltás mobil nézetre
R-Trekel-2009-011-sw

Roman Trekel a világ operaszínpadainak sokat foglalkoztatott bariton-sztárja. A berlini Staatsoper művésze, Daniel Barenboim közeli munkatársa a világ számos operaházában, egyebek mellett a milánói Scala, a londoni Covent Garden, a Bajor Állami Operaház, a drezdai Semper-opera színpadán énekelt nagy sikerrel. Roman Trekel Wolfram szerepének egyik legkitűnőbb alakítója, immáron tizenegy egymást követő évben szerepelt a Bayreuthi Ünnepi Játékokon. Pályája kiemelkedő szerepei közé tartozik a Figaro házassága grófja, a Don Carlos Posa márkija, a Faust Valentinja, a Cosi fan tutte Don Alfonsója, a sort egy idő óta olyan szerepek egészítik ki, mint a Nürnbergi mesterdalnokokBeckmessere, a Parsifal Amfortasa és Busoni Doktor Faustusának címszerepe.  E karakterek megszemélyesítőjeként hatalmas kritikai és közönségsikert aratott, akárcsak fenomenális bemutatkozásáért a Wozzeck címszerepében és Janáček: Feljegyzések a holtak házából című darabjában Siskov alakjának megformálásáért.

Roman Trekel koncerténekesként is keresett és sokat foglalkoztatott vendége a világ nagy hangversenytermeinek, olyan zenekarok és karmesterek tartoznak a partnerei közé, mint a Berlini Filharmonikus Zenekar, a chicagói, a clevelandi és a houstoni zenekar, az izraeli filharmonikusok, illetve többek között Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Fabio Luisi, Zubin Mehta, Christian Thielemann és Kent Nagano.

Roman Trekelt korosztálya legjelentősebb dalénekesei között tartják számon. Ő maga, aki Heinz Reeh növendékeként tanult énekelni, a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskola professzora, rendszeresen tart mesterkurzusokat és gyakorta vállal szerepet nagy nemzetközi énekversenyek zsűrijében.