Váltás mobil nézetre
sergej_krylov_01

Szergej Krilov hegedűművész 1970-ben, Moszkvában, zenészcsalád gyermekeként született. Ötévesen kezdett hegedülni és tízévesen abszolválta első zenekari turnéját orosz, kínai, finn és német hangversenytermekben. Még gyerekfejjel megnyerte a R. Lipizer-versenyt, majd Salvatore Accardo növendékeként a cremonai Stradivari-versenyt, illetve a bécsi Kreisler-versenyt. Kivételesen meredek ívű karrierje során megfordult Európa, Amerika és a Távol-Kelet számos rangos hangversenytermében. Olyan zenekarokkal dolgozott, mint a Bécsi Szimfonikus Zenekar, az Angol Kamarazenekar, a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar, a salzburgi Camerata Academica, a Mariinszkij Színház Zenekara, az NHK Szimfonikus Zenekara, a Cseh Filharmonikus Zenekar. Közeli muzsikusi és emberi kapcsolat fűzte Msztyiszlav Rosztropovicshoz, aki meghatározó befolyással volt Krilov művészi pályájának alakulására, és akivel sokszor hangversenyezett együtt. Szergej Krilov napjaink olyan jelentős karmester-egyéniségeivel dolgozott, mint Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Yuri Temirkanov, Mikhail Pletnev, Nicola Luisotti, George Pehlivanian, Jutaka Sado, Saulus Sondezkis, Kocsis Zoltán, Muhai Tang és Yuri Bashmet.

Kamarazenészként is figyelemreméltó sikereket adatott, az utóbbi években partnerei között megtaláljuk Yuri Bashmetet, Bruno Caninót, Maxim Vengerovot, Misha Maiskyt, Yefim Bronfmant, Stefania Mormonét, Mikhail Rudyt, Nabuko Imait és Lilya Zilbersteint.

Krilovot 2009-ben februárjában kinevezték művészeti vezetőnek a Litván Kamarazenekar élére. E poszton a híres Saulus Sondeckis utóda.