Váltás mobil nézetre
SZABO_Peter

1963-ban született Erdélyben, zenész családban. A kolozsvári Zeneakadémián, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult Mező László, Rados Ferenc és Kurtág György diákjaként.

Számos zenei verseny – a Román Nemzeti Verseny, a markneukircheni nemzetközi verseny és a Megéneklünk Románia Fesztivál – díjazottja, nyertese lett, majd Genfben a Nemzetközi Zenetudományi Társaság (IMS) kitüntetésében is részesült. A Gramofon Magazin Magyar Klasszikus Díját, az Év Legjobb Magyar Komolyzenei Előadója kitüntető elismerését ítélte neki.

A World Orchestra for Peace tagjaként az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének „UNESCO Művész a békéért” megtisztelő címét kapta. Zenei és előadó-művészeti tevékenysége elismeréseként a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetéssel – Liszt Ferenc díjjal jutalmazták. Lajtha László kompozícióinak kiemelkedő színvonalú tolmácsolásáért elnyerte a Lajtha díjat.

Szólistaként és kamarazene-együttesek résztvevőjeként Európában, az Egyesült Államokban, a Távol-Keleten és-Amerikában koncertezik.

Partnerei voltak többek között Kocsis Zoltán, Till Fellner, és Jurij Basmet. Számos felvételt készített a Hungaroton, a Naxos és az EMI megbízásából.

A Budapesti Fesztiválzenekar szólócsellistája.

További információ: http://peter-szabo.com/en/welcome

Interjú Szabó Péterrel, a hónap zenészével (2013. április)