Váltás mobil nézetre
Szabó Levente

Gyergyószárhegyen, Romániában született 1963-ban. Hegedű tanulmányait Marosvásárhelyen kezdte, majd Bukarestben folytatta. 1980-ban Temesváron második helyezést ért el a zeneiskolák országos versenyén. Felsőfokú tanulmányait az Iași Zeneakadémián folytatta Leonid Popovici osztályában, aki kiválóan tudta ötvözni az orosz hegedűiskola precíz technikai igényességét, erőteljes játékmódját a francia hegedűiskola fantáziadús, színes könnyedségével.

Dolgozni a Marosvásárhelyi Filharmóniánál kezdett, ahol megalapozta zenekari tapasztalatát, és megismerkedett a zenekari irodalom alapműveivel. Itt szólistaként is fellépett Mozart D-dúr hegedűversenyével.

1993-ban áttelepült Magyarországra és a Honvéd Szimfonikus Zenekarban lett koncertmester, amely számos szóló feladattal is együtt járt. Ezzel egy időben a Camerata Transilvanica kamarazenekar szekund szólamvezetője volt.

1997 óta játszik a Fesztiválzenekarban. A zenekari munka mellett többször szerepelt a Vasárnapi kamarazene sorozatban és Kakaókoncerteken. 2001-ben a Pezsgőkoncertek sorozatban Lukács Ervin vezényletével szólistakén lépett fel Mozart B-dúr hegedűversenyében.