Váltás mobil nézetre
Sonia Wieder-Atherton

Sonia Wieder-Atherton világéletében laboratóriumként tekintett a zene világára. Határtalan kutatókedve a zeneirodalmi repertoár újabb és újabb darabjaihoz, egyik felfedezéstől a másikig vezette. A művésznő San Franciscóban született, gyermekkora New Yorkban, majd Párizsban telt. 19 évesen átkelt a vasfüggönyön, és Moszkvában telepedett le, ahol a Csajkovszkij Konzervatóriumban Natalja Sahovszkaja növendéke lett. Franciaországba visszatérve 25 éves korában megnyerte a Rosztropovics Versenyt.

Sonia Wieder-Atherton legkedvesebb időtöltése a kortárs zeneszerzők – Pascal Dusapin, Georges Aperghis vagy Wolfgang Rihm – zenei nyelvének megfejtése. Műveiket lelkesen népszerűsíti, s a komponisták is írtak már darabokat neki. Szólistaként jó nevű zenekarok kíséretével lép fel, köztük az Orchestre de Paris-val, a Francia Nemzeti Zenekarral,a Belga Nemzeti Zenekarral és a Liège-i Filharmonikus Zenekarral.

Számára Bachot és Beethovent játszani, zsidó dalokat vagy Nina Simone-számokat előadni egyazon gesztushoz, egyazon problémakörhöz tartozik: ahhoz, hogy egy hang soha nem lesz érthető, ha elszigetelve szól. Sonia Wieder-Atherton szüntelenül feszegeti a határokat, csellójával más és más művészi formákat hódít meg. 2011-ben elnyerte a Bernheim Alapítvány díját, amellyel évente egy-egy művész, irodalmár és tudós kreatív teljesítményét ismerik el.