Váltás mobil nézetre
Robin TicciatiPhoto: Marco Borggreve

Robin Ticciati a 2009/10-es évad óta a Skót Kamarazenekar első karmestere, 2014 nyarától pedig a Glyndebourne-i Fesztiválopera zeneigazgatója. A 2017/18-as szezontól átveszi a berlini Német Szimfonikus Zenekar zeneigazgatói posztját, egyelőre ötéves időtartamra.

2015/16-ban a Skót Kamarazenekarral közös évadjának két súlypontja Brahms, illetve az új bécsi iskola volt. Együttesével bejárta Európát és Ázsiát, és rendszeresen felléptek az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválon. Utolsó felvételük 2015 szeptemberében jelent meg a Linn Recordsnál. A Haydn-szimfóniákat lelkesen fogadta a kritika, s külön hangsúlyozta az energikus előadásmódot és a műsor-összeállítás eredetiségét.

Glyndebourne mellett Ticciati legutóbbi operai megbízatásai közé tartozik a Peter Grimes új rendezésben a milánói Scalában, a Figaro házassága a Salzburgi Fesztiválon, az Anyegin a Covent Gardenben, és bemutatkozása a New York-i Metropolitan Jancsi és Juliskájában. A Metropolitanben 2017-ben lép fel újra.

A londoni születésű Robin Ticciati hegedülni és zongorázni tanult, továbbá ütőhangszeres képzésben részesült. Nagy-Britannia Országos Ifjúsági Zenekarának tagja volt, amikor 15 éves korában érdeklődése a vezénylés felé fordult; Sir Colin Davis és Sir Simon Rattle voltak a mesterei. A londoni Királyi Zeneakadémia nemrég a „Sir Colin Davis Fellow of Conducting” címmel jutalmazta Robin Ticciatit.