Váltás mobil nézetre
Ökrös Oszkár

Zenész családban született 1957-ben, Szolnokon. Hatéves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Nyolc éves korában megnyerte a Magyar Televízió népzenei versenyét a hangszeres szólista kategóriában. Két évvel később, miniszteri engedéllyel vették fel a Konzervatóriumba.

Tanulmányai befejeztével a legnagyobb népi együttesekhez (Budapesti Népi Együttes, Magyar Állami Népi Együttes, Honvéd Művészegyüttes) került, s velük szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnamon át Ausztráliáig. 1974-ben, szólistaként, meghívót kapott II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségére a londoni Palldaiumba, ahol olyan neves művészekkel lépett fel, mint Josephine Baker, Tom Jones és Roger Moore. A koncertet követően a sajtókritikák a “cimbalom Liszt Ferenceként” emlegették.

Tizenöt éves kora óta a Magyar Rádió és a Magyar Televízió szólistája. 1990-ben jelent meg első önálló felvétele: A cimbalom varázslója címmel. E mellett számos felvétel készítésénél szerepelt közreműködőként, majd 2002-ben a Hungaroton Classic gondozásában megjelent második önálló albuma, amely A cimbalom Paganinije címet viseli.

Pályafutása során a leghíresebb prímásokkal játszott együtt. Jelenleg a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető szólistája. A zenekarral fellépett a lisszaboni világkiállításon, az amszterdami Concertgebouw-ban, Hollywood-ban és a párizsi Palais de Congress-ben. A Budapesti Fesztiválzenekarral is többször koncertezett, és közreműködött a zenekar több felvételén.

2001-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.