Váltás mobil nézetre
Leonidas KavakosPhoto: Marco Borggreve

Leonidas Kavakost világszerte kivételes hegedűművészként tartják számon, legmagasabb szintű virtuozitása, muzikalitása, játékának feddhetetlensége közismert. A művész a világ legkiválóbb zenekaraival lép fel, és exkluzív szerződést kötött a Decca Classics lemezcéggel. 2014-ben elnyerte a Gramophone Év Művésze kitüntetését.

Pályafutása során három fontos mentora volt: Szteliosz Kafantarisz, Josef Gingold és Rados Ferenc. 21 éves korára Kavakos már három nagy zenei versenyt is megnyert: 1985-ben a Sibelius Versenyt, 1988-ban pedig a Paganini és a Naumburgi Versenyt.

A legszorosabban a Bécsi Filharmonikus Zenekarral (karmesterek: Eschenbach/Chailly), a Berlini Filharmonikusokkal (Rattle), az amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekarral (Jansons/Gatti), a Londoni Szimfonikus Zenekarral (Gergiev/Rattle) és a lipcsei Gewandhaus Zenekarral (Chailly) működik együtt. Leonidas Kavakos az 1724-ben készült „Abergavenny” Stradivarin játszik, de modern hegedűk is vannak a birtokában, így F. Leonhard, S.P. Greiner, E. Haahti és D. Bagué hangszerei is.

Az utóbbi időben a művész egyre gyakrabban vezényel is. Dirigálta már a Londoni és a Bostoni Szimfonikus Zenekart, a berlini Német Szimfonikus Zenekart, a firenzei Maggio Musicale Zenekarát, a Bécsi Szimfonikusokat és a Budapesti Fesztiválzenekart is.

Facebook