Váltás mobil nézetre
Horváth Bence

1973 december 29-én született Budapesten. Zenei tanulmányait a Weiner Leó Zeneiskolában kezdte Kis András trombitatanárnál, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta Török Istvánnál. A zenei érettségi után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem trombita szakára, ahol 1998-ban Varasdy Frigyes növendékeként szerezett diplomát.
Tudását 1998 és 2000 között a karlsruhei Zeneművészeti Főiskolán fejlesztette tovább Prof. Reinhold Friedrichnél, és kapott posztgraduális diplomát. Hazatérése után sikeres felvételit tett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 3 éves doktoriskolájába. 2006-ban védte meg disszertációját. Értekezése a „A trombita szerepének változásai a zeneirodalomban“ címet viseli.
Tanulmányai alatt több hazai és külföldi versenyen ért el kimagasló eredményeket:
1990: Országos Szakközépiskolai verseny – Miskolc 2. díj,
1991: Barcs és Passau 1. díj rézfúvós kvintettel,
1993: ITG verseny – Ohio (USA) döntős,
1999: Nemzetközi Trombitaverseny – Pilisvörösvár 2. díj és a legjobb előadói különdíj Lendvay Kamillo darabjának előadásáért.
2009: Végh Sándor verseny különdíj
Hazai és nemzetközi mesterkurzusok keretében olyan mesterektől tanulhatott, mint Maurice André, Marcus Stockhausen, dr. Edward H. Tarr és Timofei Dokschitzer.
1999-től a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólótrombitása, emellett zenetanári tevékenységet is folytat. 2005-től 2009-ig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola trombitatanára, majd 2008 szeptembere óta a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának adjunktusaként trombita főtárgy és kamarazene tárgyakat oktat. Ezen kívül rendszeresen tanít és tart kurzusokat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
Tanítványai többször értek el helyezéseket versenyeken
A hazai közönség rendszeresen hallhatja a Budapest Filharmónia Kht. szólistájaként.
Önálló estje keretében a MTA Dísztermében mutatta be Sáry László számára komponált művét. 2000 és 2002 között három ízben nyerte el a Fischer Annie ösztöndíjat. 2000-ben, 2006-ban és 2010-ben a kortárs magyar zene ápolásáért és előadásáért Artisjus előadói díjban részesült.
2003-ban Farkas Ferenc versenyművét, 2004-ben pedig Dubrovay László II. Trombitaversenyét mutatta be a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával.
2005-ben Jereb Ervin Trombitaversenyét adta elő a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében.
2006-ban meghívást kapott Marcus Stockhausen trombita kvartettjébe, az együttessel a kölni rádió (WDR) felvételt is készített.
2007. januárjában a Művészetek Palotájában Kovács Zoltán trombitára és harsonára komponált Kettősversenyének trombita szólóját játszotta a
2010-ben Johann. Nepomuk Hummel trombitaversenyének szólistájaként lépett fel a Budapesti Fesztiválzenekarral.
Rendszeresen játszik az NDR (Észak-német Rádió) Szimfonikus Zenekarában, a Budapesti Fesztiválzenekarban, az UMZE, Intermoduláció, Componensebles együttesekben.