Váltás mobil nézetre
Hevé Niquet

Az egyszerre zongora-, orgona- és csembalóművész, ugyanakkor végzettségét tekintve énekes, komponista, karvezető és karmester Hervé Niquet valódi kutatásként értelmezi a zenész mesterséget: a forrásokhoz tér vissza, hogy így lépjen túl a konvenciókon és a szokásokon. Fiatalkori éveiben a Párizsi Opera korrepetitoraként tevékenykedett, ahol a balettszerzőkkel közvetlenül együttműködő Rudolf Nureyevvel és Serge Lifarral végzett közös munka hatására kezdett elgondolkodni az előadásmód eredetiségén.

Ennek a gondolatmenetnek részeként alakította meg a Le Concert Spirituel-t 1987-ben. Emellett ő a Vlaams Radio Koor zeneigazgatója, valamint a Brüsszeli Filharmonikusok első vendégkarmestere. Rendszeresen vezényelt és vezényel ma is olyan együtteseket, mint a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, a Montpellier-i és a Lyoni Szimfonikus Zenekar, az Orchestre National des Pays de la Loire, az Orchestre de chambre de Picardie, a Simfonia Varsovia vagy a Genfi Kamarazenekar.

Az operáért szenvedélyesen rajongó Niquet-t gyakorta hívják különböző előadásokra vendégkarmesternek is (a Théâtre des Champs-Élysées-be, a Théâtre de La Monnaie-be, vagy a Montpellier-i, Nancy-i, Bázeli, Nürnbergi, Zágrábi Operába, stb.), ahol olyan rendezőkkel dolgozik együtt, mint Mariame Clément, Georges Lavaudant, Romeo Castellucci vagy Christoph Marthaler.

Jelenleg ő a pikárdiai Festival de Saint-Riquier művészeti igazgatója.

Hervé Niquet-t kitüntették a francia Nemzeti Érdemrend Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagkeresztjével.