Váltás mobil nézetre
greiner-hegedu_wn

Giovanni Guzzo hegedűművész Venezuelában született, olasz és venezuelai szülők gyermekeként. Generációjának egyik legsokoldalúbb és legmeggyőzőbb előadója, egyedi és szenvedélyes játékmódjával mindenhol lenyűgözi a közönséget. A Royal Philharmonic Orchestra zenekarral való bemutatkozását követően a kritikusok a csodálatosan „vonzó” és „ellenállhatatlan” előadásmódjáról írtak.

Guzzo korán, ötévesen kezdett zongorázni, és még hatéves kora előtt elkezdett hegedülni is, tanárai Emil Friedman és Luis Miguel Gonzales voltak. Tizenkét évesen ő lett a venezuelai 12. Juan Bautista Plaza Országos Hegedűverseny legfiatalabb győztese.

Számos szóló- és kamarafellépése alatt Guzzónak lehetősége nyílt a szoros együttműködésre a mai zenei élet legnagyobbjaival, mint Martha Argerich, Joshua Bell, Martin Fröst, Daniel Hope, Stephen Hough, Mats Lidstrom, Gerhard Schulz, Takács-Nagy Gábor, a Maggini és a Takács Vonósnégyes, és Maxim Vengerov, hogy csak néhányukat említsük. Számos díjjal jutalmazták tehetségét, angol királyi kitüntetésben részesült (Her Majesty the Queen’s commendation for Excellence), megkapta Aliz hercegnő díját, aranyérmet nyert a Marlow-i Zenei Fesztiválon, amelyet a Londoni Szimfonikusok adtak át, döntős volt a YCAT (Young Concert Artists Trust) versenyén, valamint elnyerte a Manoug Parikian- és a Myra Hess-díjat.

Guzzo többször lépett fel az angol királyi család előtt, nemrég a királynőnek játszott a híres „Viotti ex-Bruce” Stradivarin.

Rendszeres vendége élő televíziós és rádióműsoroknak, legutóbb a BBC Rádió 3-as adásában szólaltatta meg Mendelssohn Hegedűversenyét a Manchester Camerata kíséretével, Takács-Nagy Gábor vezénylete alatt. Ő a legfiatalabb zenész, akit meghívtak a davosi Világgazdasági Fórumra, ahol a mai világ vezetői és legbefolyásosabb emberei előtt játszott.

A neves francia hegedűvirtuóz, Maurice Hasson pártfogoltjaként Guzzo ösztöndíjat nyert a londoni Királyi Zeneakadémiára, ahol summa cum laude végzett. Korábban Zakhar Bronnál tanult Madridban, az „Escuela Superior de Musica Reina Sofia” akadémián.

Guzzo ma is a világ legrangosabb hangversenyközpontjaiban lép fel szólistaként és kamarazenészként, olyan helyszíneken, mint a Wigmore Hall és a zürichi Tonhalle, rendszeresen hívják a svájci Verbier Fesztiválra, valamint a németországi Schloss Cappenberg és Mecklenburg Vorpommern fesztiválokra.

A Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar vendég-koncertmestere, és a londoni Királyi Zeneakadémia hegedűprofesszora.

Giovanni Guzzo egy 1759-es, hosszú időre a rendelkezésére bocsátott Nicola Gagliano hegedűn játszik.