Váltás mobil nézetre
taffanel_claude

Claude Paul Taffanel (1844 Bordeaux- 1908, Párizs, francia zeneszerző és fuvolaművész személyében a modern francia fuvolaiskola atyját szokták tisztelni. Az 1870 utáni időszak számos francia fuvoladarabját eleve az ő számára írták. Egyik tanítványával, Philippe Gaubert-rel közösen írt fuvolaiskolája mindmáig alapműnek számít. „Nemcsak abban vagyok biztos, hogy Taffanel a világ legjobb fuvolása volt, de azt illetően is kétségeim vannak, hogy a helyét valaha is elfoglalhatja valaki. Hangjának teltsége és szépsége, ujjtechnikájának pontossága mindössze csak elhanyagolható részét képezi erényeinek. Muzikalitása és kisugárzása, kiváltképpen pedig stílusbiztonsága rendkívül mértékben inspiráló volt” – emlékszik vissza rá egy másik növendéke, Georges Barrere.

A muzsikuscsaládból származó Taffanel tíz éves korában adta első hangversenyét, tizennégy évesen a párizsi Conservatoire növendéke volt, majd a híres Opera Comique, majd – 1871-től – a Nagyopera, illetve a Konzervatórium Társaság Zenekarának első fuvolása volt.

1879-ben megalapította a francia fúvóskultúra fejlesztésére hivatott Fúvóshangszer-Szövetséget, (Sociéte des Instruments à Vent), amely számos fúvós-mű megírására adott felkérést (egyebek mellett Gounod is Taffanel ösztönzésére írta Kis szimfóniáját. Fuvola-virtuózként rengeteget vendégszerepelt a korabeli Európa hangversenytermeiben, 1893-tól a párizsi operaház karmestereként és a Conservatoire professzoraként is működött.

Zeneszerzőként mindenekelőtt fuvola-zongora darabokat komponált, olykor azonban ma is elhangzik 1876-ban írott fúvósötöse.